Z rolnictwa nie zawsze da się wyżyć. Czasem trzeba szukać alternatywnego źródła dochodów. Dobrym rozwiązaniem dla rolników, którzy chcą nieco zmienić branżę, a jednocześnie zostać na zagrodzie jest agroturystyka.
Gospodarstwa agroturystyczne powstawały w ostatnich latach jak grzyby po deszczu. W niektórych rejonach czy miejscowościach bywa tak, że gospodarstwa agroturystyczne sąsiadują jedno przy drugim. Nic dziwnego, wiele osób zamiast zagranicznych wyjazdów szuka przede wszystkim ciszy, spokoju, otoczenia przyrody i dobrego, swojskiego jedzenia. Jeśli zdecydujemy się na założenie gospodarstwa, warto sprawdzić, czy nasz plan ma szansę odnieść sukces. Na forum dla rolników porozmawiasz o agroturystyce, poznasz doświadczenia innych i będziesz mógł podzielić się swoją wiedzą.
Bez działalności do 5 pokoi
Założenie gospodarstwa agroturystycznego jest dla rolników dużo łatwiejsze niż dla osób nie związanych z rolnictwem. Dlaczego? Rolnicy, którzy prowadzą gospodarstwo rolne, a agroturystyka jest dla nich dodatkowym źródłem dochodu, nie muszą zakładać działalności gospodarczej. Warunek jest jeden – ich baza noclegowa nie może być większa niż pięć pokoi przeznaczonych dla gości. Dopiero przy większej liczbie pokoi trzeba założyć działalność gospodarczą.
Dotacje na agroturytykę
Rolnicy i mieszkańcy wsi, którzy planują założyć gospodarstwo agroturystyczne, mogą ubiegać się o dofinansowanie ze środków unijnych. Można je otrzymać w ramach jednego z działań Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich pod nazwą „Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej”. Można też ubiegać się o dodatkowe fundusze z działania „Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw”.
To idealna szansa dla rolników lub ich domowników, którzy nie są w stanie utrzymać się z rolnictwa, a także sposób na biznes, który nie wymaga przeprowadzki do wielkiego miasta. Składając wniosek o dotację trzeba jednak dołączyć szczegółowy biznesplan przedsięwzięcia.
Warto stworzyć konkurencyjną ofertę
Agroturystyka jest obecnie tak popularna, a gospodarstw agroturystycznych jest tak wiele, że rolnicy, którzy chcą zająć się taką działalnością powinni mieć konkurencyjną ofertę. Warto zastanowić się, czym chcemy przyciągnąć turystów? Może jest to rewelacyjne położenie (np. w lesie nad jeziorem), a może mamy sporo zwierząt gospodarskich, które mogą stanowić atrakcję nie tylko dla najmłodszych?
Wielu turystów wybiera swoje ulubione gospodarstwa kierując się smakiem. Regionalna, swojska kuchnia i dania przygotowywane według tradycyjnych przepisów mają obecnie coraz więcej zwolenników. Warto tu postawić na wysoką jakość i właściwości zdrowotne produktów żywnościowych oraz wprowadzić u siebie zasadę od pola do stołu, czyli podawać w większości to, co hodujemy lub uprawiamy w gospodarstwie. Dobrym pomysłem jest też nawiązanie kontaktów z lokalnymi producentami.
Ania Banaszkiewicz