W dniu 12.03.2019 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się spotkanie zespołu ds. stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wołowego, zorganizowane w ramach inicjatywy Porozumienie Rolnicze.
Spotkaniu przewodniczył Prezes Podlaskiej Izby Rolniczej – Pan Grzegorz Leszczyński, natomiast wiceprzewodniczącym był Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Pan Jacek Zarzecki
− Dziękuję, że przyjechaliście i staracie się znaleźć rozwiązania odnośnie rozwoju produkcji wołowiny w Polsce. Tak rozumiem te zespoły robocze Porozumienia Rolniczego. Nie chodzi o to, żeby przyjść, pokrzyczeć i oczekiwać, że ktoś coś zrobi. Trzeba rozmawiać i szukać rozwiązań – mówił minister.
Szef resortu rolnictwa podkreślił, że zebranie w jednym miejscu wszystkich, którzy są zainteresowani rozwojem produkcji wołowiny w Polsce i mają różne punkty widzenia, ale chcą rozmawiać, to jest dobry początek.
Minister wyraził przekonanie, że takie spotkania i merytoryczna dyskusja mogą doprowadzić do zmian zarówno organizacyjnych, jak i prawnych i pozwolą na rozwiązanie zgłaszanych problemów.
Uczestnicy spotkania zgłaszali szereg spostrzeżeń dotyczących działania rynku produkcji wołowiny w Polsce. Minister zwracał uwagę na konieczność organizowania się także rolników w grupy producenckie, tak aby wyeliminować pośredników, tam gdzie jest to możliwe.
− Trzeba też patrzeć na zapotrzebowanie rynkowe i możliwości eksportowe. Obecnie jesteśmy na etapie nadwyżek żywności. Rynki, które mają pieniądze są już nasycone. Dlatego twardo postawiłem warunek o utrzymaniu w Polsce uboju rytualnego, gdyż kraje muzułmańskie, czyli 1 mld 100 mln mieszkańców, to obecnie jedyny realny rynek, którego konsumenci mają pieniądze i chcą kupować wołowinę, drób czy baraninę – podkreślił minister mówiąc o organizacji rynku w Polsce.
Wśród dyskutowanych tematów pojawił się problem nieuczciwych praktyk i poprawy wizerunku polskiej wołowiny oraz opłacalności na poszczególnych etapach łańcucha.
Minister poinformował, że w przyszłym tygodniu ma zaplanowane spotkanie w Brukseli. – Będzie to trójstronne spotkanie z Czechami i Komisją Europejską. Czeskie władze muszą zdjąć te nadmierne kontrole, które są nieadekwatne do stanu zagrożenia.
Jan Krzysztof Ardanowski podkreślił, że broni wizerunku polskiej żywności. – Nie pozwolę atakować polskiej żywności. Sprawą najważniejszą i podstawową jest utrzymanie wiarygodności w oczach konsumentów – mówił szef resortu rolnictwa.
Spotkanie było okazją do prezentacji Strategii „Polska Wołowina 2022”, którą omówił prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki.
Źródło:
www.minrol.pl
Źródło Podlaska Izba Rolnicza http://pirol.pl