Rynek japoński otwarty dla polskiego drobiu i jaj

Aktualności Rolnicze

Rynek japoński otwarty dla polskiego drobiu i jaj30 lipca 2020 r. strona japońska poinformowała o zniesieniu zakazu eksportu w odniesieniu do mięsa drobiowego, produktów z mięsa drobiowego oraz jaj i ich przetworów na rynek japoński.   W wyniku starań Głównego Lekarza Weterynarii i polskiej placówki dyplomatycznej w Tokio, w dniu 30 lipca 2020 r. właściwa służba Japonii poinformowała o zniesieniu ograniczeń eksportowych wprowadzonych z uwagi [więcej...]

Eksport na rynek Japonii - renegocjacja wzoru świadectwa zdrowia dla mleka i produktów mlecznych pozyskanych od zwierząt parzystokopytnych

Aktualności Rolnicze

Eksport na rynek Japonii - renegocjacja wzoru świadectwa zdrowia dla mleka i produktów mlecznych pozyskanych od zwierząt parzystokopytnych W dniu 18 maja 2020 r. GIW otrzymał informację o zaakceptowaniu przez stronę japońską nowego wzoru świadectwa weterynaryjnego dla surowego mleka i produktów mlecznych pozyskanych od zwierząt parzystokopytnych eksportowanych do Japonii z Polski. Wspomniane świadectwo jest stosowane przy wysyłkach mleka i produktów mlecznych przeznaczonych do spożycia oraz na cele paszowe i techniczne. Procedura renegocjacji wzoru świadectwa [więcej...]

Burak cukrowy podstawą zrównoważonego rolnictwa

Aktualności Rolnicze

Burak cukrowy podstawą zrównoważonego rolnictwaPolska, po Francji i Niemczech jest trzecim producentem buraka cukrowego w Europie. W tabeli poniżej przedstawiamy dane dotyczące produkcji buraków cukrowych i cukru za lata 2017-20. Źródło: https://kzpbc.com.pl/wyniki-produkcyjne-w-polsce,50,pl.html Krajowe zapotrzebowanie na cukier wynosi około 1 600 tys. t, co przy produkcji w sezonie 2019/20 ponad 2 000 tys. t daje nadwyżkę cukru, która powinna zostać wyeksportowana. [więcej...]

Koronawirus powoduje kolejny kryzys w branży trzody chlewnej

Aktualności Rolnicze

Koronawirus powoduje kolejny kryzys w branży trzody chlewnejSytuacja na rynku wieprzowiny w dobie pandemii COVID-19 jest bardzo niestabilna, a w ostatnich dniach dramatyczna! Początkowe pozytywne prognozy dotyczące wzrostu cen spowodowany niską podażą żywca nie sprawdziły się. Po początkowym wykupywaniu wieprzowiny na zapas, popyt na wieprzowinę zarówno w Europie jak i w Polsce zaczął spadać. Powiązane jest to z zamknięciem restauracji i punktów gastronomicznych, brakiem [więcej...]

Jakość żywności ważnym tematem dla biznesu i społeczeństwa.

Aktualności Rolnicze

Jakość żywności ważnym tematem dla biznesu i społeczeństwa. Jakość żywności ważnym tematem dla biznesu i społeczeństwa. Trwa kampania informacyjna Forum Odpowiedzialnego Biznesu #5latSDGs Wyzwaniem dla Polski i świata wciąż pozostają kwestie niedożywienia, jakości i bezpieczeństwa żywnościowego czy zrównoważonego rolnictwa. Odnoszą się do nich zadania zawarte w 2. Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ. Z perspektywy 5 lat obowiązywania celów warto sprawdzić, co udało [więcej...]

Róże kochają nawóz z konopi! Niezwykły test we wrocławskim Ogrodzie Botanicznym

Informacje Prasowe

Róże kochają nawóz z konopi! Niezwykły test we wrocławskim Ogrodzie BotanicznymOgród Botaniczny we Wrocławiu przetestował kompost z konopi siewnych. Efekty są rewelacyjne! „Jesteśmy zachwyceni, różnicę w wyglądzie roślin widać wyraźnie” - mówi Jolanta Kochanowska, główny specjalista Ogrodu. Kompost z konopi, czyli słoma konopna, to pozostałość po ścince roślin, z których najcenniejsze są kwiaty zawierające prozdrowotnie działające kannabinoidy (CBD i CBG) oraz [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »