Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa już po raz siódmy uczestniczył w odbywających się od 14 do 16 maja 2019 r. w Szanghaju targach SIAL China 2019, które są największą wschodnioazjatycką imprezą wystawienniczą przemysłu spożywczego w Chinach.
Polskie stoisko narodowe zorganizowane wspólnie przez KOWR i MRiRW miało powierzchnię 150 m2. Na części KOWR (o powierzchni 60 m2) swoją ofertę eksportową zaprezentowały 4 polskie firmy sektora rolno-spożywczego, oferujące m.in.: ciastka, cukierki oraz produkty z jaj. Stoisko KOWR zorganizowano z dofinansowaniem w ramach programu „Promocja gospodarki w oparciu o polskie marki produktowe – Marka Polskiej Gospodarki – Brand poddziałanie 3.3.2 Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020”.
Dodatkowo polskim firmom spożywczym, które dostarczyły do KOWR materiały informacyjno–promocyjne oraz próbki produktów stworzona została możliwość prezentacji oferty eksportowej w zorganizowanym na stoisku KOWR tzw. showroomie.
Polskie stoisko narodowe podczas targów SIAL China 2019 odwiedził Pan Ryszard Zarudzki, Podsekretarz Stanu w MRiRW wraz z oficjalną delegacją resortu rolnictwa.
W ramach zorganizowanych przez KOWR pokazów kulinarnych i degustacji na polskim stoisku narodowym każdego dnia targów prowadzona była promocja polskiej kuchni, żywności oraz Polski jako kraju z tradycjami i jednocześnie nowoczesnego pod względem kulinarnym.
Podstawowym celem udziału w targach SIAL CHINA była promocja polskiej żywności i zwiększenie jej obecności na rynku chińskim oraz azjatyckim, a także zwiększenie zainteresowania polskimi produktami potencjalnych zagranicznych kontrahentów.
Źródło Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa http://www.kowr.gov.pl