13-05-2014
„Inicjatywa jest cenna, bo spotykają się wszyscy uczestnicy gry – od producenta do eksportera, poprzez przetwórców i nadzór” – tak Polski Kongres Rolnictwa ocenił podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Tadeusz Nalewajk, obecny podczas inauguracyjnego spotkania w Gniewinie. Już 19 maja kolejna edycja Kongresu – tym razem w Warszawie!
Polski Kongres Rolnictwa to cykliczne wydarzenie, na które składa się 10 spotkań na terenie całego kraju. Jego celem jest integracja branży rolno-spożywczej, stworzenie platformy dyskusyjnej oraz promocja polskiej żywności i osiągnięć sektora. Kongres skupia wielu partnerów merytorycznych reprezentujących organizacje branżowe, Izby Rolnicze, instytuty naukowe oraz organy szczebla samorządowego i krajowego. Patronem honorowym ogólnokrajowej inicjatywy jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezes Agencji Rynku Rolnego, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektor Sanitarny.
19 maja w hotelu Radisson w Warszawie już po raz drugi spotkają się przedstawiciele sektora, gotowi do rozmów i dyskusji o aktualnych problemach, wyzwaniach i szansach rozwoju rolnictwa, obszarów wiejskich i branży spożywczej. Wydarzeniu patronuje Wojewoda Mazowiecki Jacek Kozłowski, Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik oraz Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.
W debacie otwierającej pod hasłem „Branża rolno-spożywcza motorem napędowym polskiej gospodarki” udział wezmą między innymi przedstawiciele Agencji Rynku Rolnego i Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego, Waldemar Pawlak – prezes Fundacji Polski Kongres Gospodarczy, Wiesław Różański – prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Andrzej Szumowski – prezes Stowarzyszenia Polska Wódka, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki.
Po debacie otwierającej odbędą się dwie sesje paneli tematycznych. W pierwszej z nich, jednocześnie odbywać się będą dyskusje o tematyce: „Rolnictwo i obszary wiejskie na Mazowszu”, „Eksport i promocja polskiej żywności”, „Potęga polskiego rolnictwa”. Natomiast w drugiej: „Jakość i bezpieczeństwo żywności” oraz „Polski rolnik - nowoczesny biznesmen i manager”.
W trakcie całego dnia Kongresu goście będą mieli okazję degustować wyśmienitą polską żywność, między innymi wędliny ze znakiem Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP czy produkty Browaru Jabłonowo.
ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONGRESIE!
Więcej informacji: www.kongresrolnictwa.pl