Główną ideą konferencji było stworzenie platformy do dyskusji i wymiany poglądów na temat branży rolno-spożywczej, zagrożeń oraz szans i możliwości rozwoju. Spotkanie służyło promocji polskiej, zdrowej żywności, a także przedstawieniu najnowszych prognoz i informacji gospodarczych.
Omówiono relacje prawne i praktyczne aspekty związane z funkcjonowaniem rolnictwa i ogólną sytuacją branży rolniczej i przetwórstwa rolno-spożywczego w Polsce. W konferencji udział wzięli przedstawiciele organizacji branżowych, przedsiębiorcy z sektora rolno-spożywczego, także producenci i eksporterzy polskiej żywności.
Do dyskusji o branży i możliwościach rozwoju oraz aktualnych problemach zostali zaproszeni również przedstawiciele instytucji naukowych, samorządów, lokalnych grup rybackich. W programie konferencji znalazły się także panele dyskusyjne poruszające najbardziej aktualne problemy sytuacji rolnictwa w regonie województwa pomorskiego.
Galeria zdjęć: