11 października 2018r. podczas imprezy Agro na Obcasach w Operze i Filharmonii Podlaskiej w Białymstoku Podlaska Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Wieprzowy Podlasko- Mazurski sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
W czasie imprezy zaprezentowane zostały produkty z polskiego mięsa wieprzowego. Tego dnia stoły w Operze uginały się od zarówno pięknie przygotowanych jak i smacznych potraw. Można było spróbować zimnych przystawek w tym kolorowych tartinek, teriny wieprzowej na parze z młodą marchewką, roladek wieprzowych, pasztetu wieprzowego z żurawiną, koreczków z szynka i kabanosem, roladek z polędwicy wędzonej z musem chrzanowym, galaretek z nóżek wieprzowych, kruchych babeczek z selerem i szynką, mufiny z serem lazur i boczkiem oraz deska przepysznych wędlin wędzonych.
Na ciepło natomiast obsługa serwowała policzki wieprzowe w sosie oraz frykadelki wieprzowe zawijane w boczku w sosie chrzanowym.
Nie zabrakło również obfitujących w nagrody konkursów, loterii fantowych. Imprezie towarzyszył koncert zespołu Tre Voci. To polskie trio muzyczne, wykonujące muzykę klasyczną i pop operową.
Podczas Pikniku rozdawane były ulotki i materiały promujące produkty oraz potrawy z mięsa wieprzowego. Ponadto była wyświetlana prezentacja pt. „Pożywna i smaczna wieprzowina na naszym stole”
Celem pikniku było promowanie wśród konsumentów spożycia mięsa wieprzowego i jego przetworów poprzez zwiększenie udziału spożycia mięsa wieprzowego w codziennej diecie.
Agnieszka Artemiuk
Źródło
Podlaska Izba Rolnicza
http://pirol.pl