W niedzielę 24 lipca 2016 r. podczas IV Festiwalu Kultury Tatarskiej i Zawodów Łucznictwa Konnego Tatarów Polskich, w Białostockim Muzeum Wsi odbył się Piknik Jagnięcy pt. :„Jagnięcina podlaska – walory smakowe i zdrowotne".
Wydarzenie to było wspólnym działaniem Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Białymstoku oraz Regionalnego Sekretariatu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich województwa podlaskiego.
Podczas pikniku goście mieli niepowtarzalną okazję spróbowania potraw z jagnięciny przygotowanych przez szefa kuchni oraz właściciela białostockiej restauracji Sztuka Mięsa. Kucharz zaproponował: zupę z kawałkami mięsa jagnięcego i soczewicą, gulasz jagnięcy, potrawkę z mięsa jagnięcego, goleń jagnięcą. Mięso pochodziło z lokalnej hodowli owiec rodzimej rasy „Wrzosówka" charakterystycznej dla naszego region.
Podczas Pikniku rozdawane były broszury promujące spożycie mięsa jagnięcego. Jego walory smakowe i zdrowotne.
Ze względu na dopisującą pogodę i ciekawość nowych smaków piknik cieszył się dużym powodzeniem. Do Białostockiego Muzeum Wsi przybyło kilkaset osób z całego województwa.
Źródło
Podlaska Izba Rolnicza
http://pirol.pl