Kiełbasa „Biskupiańska” Mariana Kaczmarka z Pępowa (powiat gostyński) otrzymała tytuł najlepszego produktu, wśród najlepszych. Na Międzynarodowych Targach Poznańskich Polagra Food, które odbyły się na początku października, przyznano jej miano „Perły 2012”.
Kilka tygodni temu pisaliśmy o tym, że pępowskie wyroby wędliniarskie zostały po raz kolejny wyróżnione w konkursie na etapie wojewódzkim "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Jeden z produktów państwa Kaczmarków przeszedł dalej i zawalczył o najwyższą nagrodę - „Perła 2012”. Smak „Biskupiańskiej” okazał się bezkonkurencyjny. Państwo Kaczmarek z Targów Poznańskich wrócili z kolejnym trofeum. Jest to statuetka z prawdziwą perłą, która ma symbolizować pierwszą jakość wyrobu.
Organizatorem konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. W akcję angażują się także samorządy wojewódzkie i ośrodki doradztwa rolniczego
Źródło
"Wieści Rolnicze"
http://www.wiescirolnicze.pl.