10 czerwca br. odbyła się wideokonferencja na temat projektu paszportyzacji polskiej żywności. Blisko stu pięćdziesięciu uczestników zastanawiało się nad tym, co zrobić, by konsument na całym świecie wybierał polskie produkty, świadomy ich pochodzenia. Internetową konferencję z udziałem m.in. Jana Krzysztofa Ardanowskiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadził Wojciech Kędzia, zastępca dyrektora generalnego KOWR.
Rozmawiajmy o tym, jak żywność wyróżnić? – mówił Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski. Musimy pamiętać, że żywność wysokiej jakości musi być dostępna nie tylko dla tych, którzy zwracają uwagę na składniki odżywcze, ale także dla tych, którzy szukają w produktach elementów kulturowych – podkreślał szef resortu rolnictwa. Chcemy żeby nasza żywność nie była anonimowa – mówił minister Ardanowski.
Minęły czasy kiedy polski produkt na świecie nie mógł konkurować jakością. – mówił sekretarz stanu w Ministerstwie Cyfryzacji Adam Andruszkiewicz. Konsumenci chcą kupować nasze rodzime produkty, ale chcieliby też mieć gwarancje, że to jest polski produkt. Jako Ministerstwo Cyfryzacji jesteśmy gotowi do kooperacji, by te gwarancje wypełnić.
Mamy paszporty zwierząt, materiału siewnego. Nie mamy jednak możliwości agregacji tych informacji tak, aby klient mógł dostać kompletne informacje na temat pochodzenia produktu. Chcemy to skutecznie zmienić – mówił do słuchaczy Wojciech Kędzia, zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, nadzorujący prace w zakresie innowacji. Klient musi być świadomy oznaczeń i drogi jaką przechodzi produkt do momentu zakupu - przekonywał Marcin Wroński zastępca Dyrektora Generalnego KOWR.
Konferencja zgromadziła bisko 150 uczestników i prelegentów z całego świata, przedstawicieli producentów rolnych, ekspertów od marketingu, członków instytucji technologicznych, przedstawicieli administracji. Wszyscy zastanawiali się nad działaniami mogącymi spełnić zadanie przed jakim stanęli.
Naszą rolą jako KOWR jest wywoływać i wspierać dyskusje, którą mogą prowadzić do rozwoju polskiego rolnictwa i całego sektora rolno-spożywczego. Chcemy wspierać opracowanie koncepcji oraz późniejsze wdrożenie paszportyzacji polskiej żywności – podkreślał dyrektor Wojciech Kędzia.
W trakcie spotkania prezentowano koncepcje i możliwość stworzenia lub wykorzystania już istniejących rozwiązań do realizacji wyzwania jakim jest „paszportyzacja żywności.” Prelegenci mówili między innymi, na temat wykorzystania technologii Blockchain w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości żywości. Prezentowali rozwiązania z innych krajów w zakresie zagadnień konferencji, w tym:
- Uczciwość, transparentność, lokalność – źródła siły nowoczesnej marki spożywczej
– Marta Marczak, PwC Polska. - Łańcuch dostaw: globalny, interoperacyjny paszport dla żywności – Simit Naik, Steve Shadders, nChain London.
- Paszportyzacja produktów spożywczych z wykorzystaniem traceability – Michał Grabia, Sieć Badawcza ŁUKASIEWICZ – Instytut Logistyki i Magazynowania.
- Wykorzystanie technologii blockchain w zapewnianiu bezpieczeństwa i jakości żywności
– dr. Katarzyna Kosior, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy. - Implementacja nowoczesnych technologii, w tym Blockchain, RFID, DNA w celu wzmacniania marketingu uznanych systemów jakości – Jerzy Wierzbicki, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego oraz Mirek Sopek, MakoLab S.A.
W wideokonferencji udział wzięli oprócz przedstawicieli instytucji administracji centralnej także przedstawicieli instytutów naukowo - badawczych, firm consultingowych oraz eksperci od marketingu i produkcji artykułów rolno-spożywczych. Zapis konferencji jest dostępny na kanale Youtube KOWR pod linkiem: https://www.youtube.com/channel/UCT2cAkq5SptyVEWlpQlaCyw.
- instytut-ekonomiki-rolnictwa-i-gospodarki-zywnosciowej-pib_zalacznik.pdf (pdf - 1647.4 KB)
- siec-badawcza-ukasiewicz-instytut-logistyki-i-magazynowania_zalacznik.pdf (pdf - 1773.46 KB)
- polskie-zrzeszenie-producentow-byda-miesnego_zalacznik.pdf (pdf - 2742.14 KB)
- nchain-presentation-v10-eng_zalacznik.pdf (pdf - 1829.55 KB)
- nchain-presentation-v10-pl_zalacznik.pdf (pdf - 1956.74 KB)