W słoneczną sobotę, 1 sierpnia w Gubinie, Lubuska Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Wieprzowy, sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Piknik otworzył Prezes LIR Stanisław Myśliwiec, towarzyszył mu także dyr. OT Agencji Rynku Rolnego Leopold Owsiak. Impreza cieszyła się popularnością nie tylko Polaków, ale także sąsiadów z niemieckiej strony Nysy Łużyckiej. Na stoiskach Pikniku Wieprzowego, odpowiednio oznaczonych, można było spróbować wielu rodzajów wędlin wieprzowych, pieczeni, rolad mięsnych oraz pieczonego prosiaka, swojskiego bigosu, grillowanej karkówki i kiełbasek czy zupy gulaszowej. Zadbano także o słodkie ciasta na deser. W strefie dla dzieci najmłodsi mieli okazję popisać się zdolnościami plastycznymi wykonując kolorowanki o wiejskiej tematyce lub lepiąc świnki z masy solnej. Dla nieco starszych dzieci przygotowano konkursy: Zgadnij smyku co jest w baloniku, Konkurs hula hop i Wyścigi kombajnów. Każde dziecko opuszczało nasze stoisko nie tylko z uśmiechem na twarzy, ale dodatkowo z nagrodą. Dorośli także mieli okazję się wykazać: na scenie przeprowadzono 3 konkursy: Wyścigi w jedzeniu kabanosów, Konkurs ubijania piany z białek oraz Konkurs wiedzy o tematyce związanej z wieprzowiną. Przewidziano oczywiście nagrody, w postaci sprzętu AGD. Osoby obsługujące stoiska informowały o zaletach mięsa wieprzowego i potrzebie uwzględniania go w codziennej diecie. Ze sceny dobiegały regionalne pieśni w wykonaniu zespołów: Amadeusch, Modry Len oraz Łużyczanki. Regionalne utwory dały również implus do tańca pod sceną. Pozytywne reakcje wszystkich odwiedzających świadczą o celowości organizowania tego typu imprez.
A. Czapor
Galeria: