W dniu 27 sierpnia br. w Otyniu Lubuska Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Wieprzowy, sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, którego głównym celem była promocja polskiego mięsa wieprzowego.
W ramach imprezy przygotowanych zostało wiele atrakcji dla uczestników. Między innymi dzieci i dorośli mogli wziąć udział w konkursach z nagrodami. Dla dzieci przygotowane były kolorowanki, zgadywanki, zabawy sprawnościowe oraz zabawy z klaunem. Natomiast dla dorosłych przygotowany został konkurs wiedzy o mięsie wieprzowym, który wygrała Genowefa Gorodzkiewicz; konkurs sprawnościowy: „balonowe schabowe”, wktórym pierwsze miejsce zajął pan Marek Szewc oraz konkurs pod nazwą „Oznacz świnkę. Ponadto podczas imprezy odbył się konkurs kulinarny na najlepsze danie z wieprzowiny pn. „Karkówka i schab na domowy obiad”. Najlepszymi kucharzami okazało się sołectwo Niedoradz.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się przygotowane wszelkiego rodzaju produkty do degustacji zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbować można było m.in.: zupy gulaszowej, tradycyjnych schabowych i mielonych, pulpecików w sosie, zrazów z pieczarkami, żuru z białą kiełbasą, kaszanki zapiekanej w kapuście, pieczony udziec, chleb ze smalcem oraz wszelkiego rodzaju wędliny. Mimo upału ogromnym zainteresowaniem cieszyła się kiełbasa z grilla. Numerem jeden programu gastronomicznego był natomiast pieczony prosiak.
Na stoiskach pikniku można było również zapoznać się z walorami mięsa wieprzowego.
Całą imprezę umilały występy zespołów ludowych i śpiewaczych: „Wierzbniczanki” i „Jarzębinki” oraz kapeli „Bajer”.
GALERIA: