W dniu 31 sierpnia 2013r. Lubuska Izba Rolnicza zorganizowała w Trzebiechowie Piknik Drobiowy, który został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Głównym celem Pikniku było promowanie i popularyzacja spożycia mięsa drobiowego wraz z podkreśleniem jego walorów zdrowotnych i smakowych.
Piknik Drobiowy połączony ze Świętem Indyka przyciągnął tłumy na teren parku przy pałacu, miejsca świętowania, gdzie była ustawiona również główna scena.
Uczestnicy mieli okazję degustacji przeróżnych drobiowych specjałów, potraw z różnych gatunków drobiu przygotowanych na rozmaite sposoby.
Do grilla gdzie podawano smaczne indycze szaszłyki, kiełbaski, pieczenie oraz stoisk serwujących porcje degustacyjne ustawiały się długie kolejki. Hostessy częstowały gości przeróżnego rodzaju wyrobami garmażeryjnymi oraz rozdawały ulotki informujące o wartościach odżywczych mięsa drobiowego. Na temat walorów mięsa drobiowego wyświetlana była multimedialna prezentacja.
Lubuska Izba Rolnicza w ten sposób chciała zaproponować i pokazać na jak wiele sposobów można przygotować mięso z kurczaka, indyka, kaczki czy gęsi.
Nie zabrakło również licznych atrakcji. Przez cały czas trwania pikniku dzieci mogły brać udział w konkursach i zabawach. Największym powodzeniem wśród dzieci cieszyła się „Baloniada” pokaz robienia zwierzaków z balonów połączony z nauką. Również dzieci mogły wykazać się swoim talentem biorąc udział w konkursie plastycznym „Kolorowy drób”, za każdy obrazek przewidziana była nagroda. Nie zabrakło konkursu sprawnościowego, w którym każde dziecko za celny rzut gumowym kurczakiem otrzymało upominek.
Podczas pikniku zostały przeprowadzone przy scenie konkursy dla dorosłych. W pierwszym konkursie pt. „Szukanie jajek w sianie” brały udział 4 chętne panie, których zadaniem było znalezienie w określonym czasie jak największej liczby jaj złożonych przez niesforną kurę w pudle ze słomą. W drugim konkursie pt. „Bieg niesfornego gąsiora” brało udział 3 ochotników, panowie musieli przebiec wyznaczony odcinek trzymając w jednej ręce kufel z piwem, wygrał pan, który na metę dobiegł z największa ilością piwa. Głównym konkursem przeprowadzonym na scenie był konkurs wiedzy „Smaczne i zdrowe jest mięso drobiowe”, w którym wzięło udział 5 osób. Uczestnicy losowali po 3 pytania dotyczące wartości żywieniowych mięsa drobiowego. Rozstrzygnięcie konkursu odbyło się poprzez dogrywkę. Zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymali z rąk Prezesa LIR W. Piaseckiego sprzęt AGD, a pozostali uczestnicy nagrody pocieszenia.
W czasie „Pikniku Drobiowego” między 10 sołectwami został przeprowadzony konkurs kulinarny „Najsmaczniejsze danie z indyka”. Komisja konkursowa miała bardzo trudne zadanie, ponieważ wszystkie potrawy wyglądały i smakowały znakomicie. Po burzliwej naradzie jury główną nagrodę przyznało paniom z KGW Podlegórz za potrawę „Nadziany indyk” , II miejsce KGW Swarzynice za potrawę „Zawijaniec indyczy” i III miejsce „Indyk po Gębicku” – KGW Gębice.
Na scenie, przy której elementem dekoracyjnym były rzeźby ptactwa domowego, imprezę uświetniały występy zespołów śpiewaczych z Trzebiechowa, Kargowej, Pałcka oraz Zbąszynia.
Po konkursach i występach zespołów ludowych na scenie koncertował „Gang Marcela”, a wieczorem goście bawili się w rytmach zespołu „Fux”.
Red.
GALERIA:
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/