Liczba osób przewidziana do objęcia pomocą żywnościową w POPŻ w okresie od sierpnia 2017 r. do czerwca 2018 r. to 1 346 000 osób. Między innymi takie dane przedstawiło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa podczas konferencji prasowej dotyczącej realizacji POPŻ. W spotkaniu z dziennikarzami, które odbyło się 2 marca 2018 r. wziął udział Jacek Bogucki, Sekretarz Stanu w MRiRW oraz Witold Strobel, Dyrektor Generalny KOWR.
– Z roku na rok zwiększa się zakres pomocy żywnościowej dla najuboższych – powiedział sekretarz stanu Jacek Bogucki na konferencji prasowej poświęconej realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogramu 2017. – Wciąż są osoby potrzebujące tego typu pomocy, aktualnie korzysta z niej około 1,3 mln ludzi – dodał. Poinformował także, że na realizację tego programu przeznaczone jest ponad 2 mld złotych. 85 procent środków pochodzi z budżetu Unii Europejskiej.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, jest zarazem beneficjentem i instytucją pośredniczącą. Jako beneficjent jest odpowiedzialny za przygotowanie i przeprowadzanie przetargów na dostawy artykułów spożywczych do magazynów organizacji partnerskich. Natomiast jako instytucja pośrednicząca odpowiada za nadzór nad dostawami żywności przez wykonawców oraz nad dystrybucją żywności i działaniami na rzecz włączenia społecznego realizowanymi przez organizacje partnerskie.
– W Podprogramie 2017 przewiduje się dostawy w ilości ok. 69 tys. ton artykułów spożywczych o wartości ok. 340 mln zł. Liczba produktów wzrosła do 21 i wprowadzono nowe produkty. Są one zgodne z nową piramidą żywienia. – powiedział Witold Strobel – Organizacje partnerskie otrzymają łącznie ponad 34 mln zł dofinansowania zarówno na obsługę dystrybucji jak i realizację działań w ramach środków towarzyszących, mających na celu włączenie społeczne osób najbardziej potrzebujących, objętych pomocą żywnościową. Dyrektor Generalny KOWR podkreślił ważną rolę organizacji partnerskich, które rozdysponowują żywność bezpośrednio do potrzebujących.
Od Podprogramu 2016 wprowadzono bardziej różnorodne i urozmaicone produkty m.in. szynkę drobiową, szynkę wieprzową mieloną, pasztet wieprzowy oraz filet z makreli w oleju, a także nowe produkty owocowo-warzywne takie jak fasola biała czy powidła śliwkowe. Produkty te cieszyły się dużym powodzeniem wśród osób potrzebujących, a dodatkowo było to duże wsparcie dla producentów rolnych i przetwórców, gdyż w ramach podprogramu zakupiono dużą ilość dobrej jakości produktów. Łączna ilość zakupionej żywności wyniosła około 65 tys. ton. Instytucja pośrednicząca wypłaciła organizacjom partnerskim ponad 29 mln zł.