Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa przypomina o obowiązujących ograniczeniach w stosowaniu środków ochrony roślin zawierających w swoim składzie substancję czynną chloropiryfos*.
Zgodnie z aktualnym rejestrem środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu i stosowania, preparaty zawierające chloropiryfos mogą być użyte wyłącznie w uprawach: pszenicy, jęczmienia, rzepaku, śliwy, truskawki, ziemniaka, kapusty brukselskiej, kalafiora, brokułu i kapusty głowiastej oraz w szkółkach roślin sadowniczych, na plantacjach nasiennych, w szkółkach leśnych, szkółkach drzew iglastych i liściastych oraz szkółkach drzew i krzewów ozdobnych.
Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa informuje, że stosowanie środków ochrony roślin niezgodnie z treścią ich etykiet, stanowi poważne naruszenie przepisów ustawy o środkach ochrony roślin i może prowadzić do wystąpienia przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) środków ochrony roślin w produkowanej żywności. Żywność taka nie może być wprowadzana na rynek, co w konsekwencji może prowadzić do konieczności jej utylizacji.
* Rozporządzenie Komisji (UE) 2016/60 z dnia 19 stycznia 2016 r., zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/205 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów chloropiryfosu w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz. Urz. UE L 14 z 21.01.2016, str. 1).
Źródło Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa http://piorin.gov.pl/