– Bardzo istotne jest funkcjonowanie całego łańcucha żywnościowego. Wszystkie jego elementy są równie ważne – począwszy od producenta środków do produkcji rolnej, poprzez rolnika, przetwórcę, handlowca, aż po konsumenta – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski podczas wystąpienia otwierającego 17. Forum Rynku Spożywczego i Handlu, które w tym roku odbywa się w Warszawie.
20 lat przemian sektora
– Przez 20 lat obecności Polski w Unii Europejskiej doszło do rozwoju i przekształcenia sektora rolno-spożywczego. Przemysł rolno-spożywczy stał się motorem napędowym eksportu żywności, którego wielkość wzrosła 10-krotnie od momentu wstąpienia Polski do Wspólnoty, osiągając 52 mld euro w 2023 r. – zauważył minister Czesław Siekierski.
Łańcuch od pola do stołu
Szef resortu rolnictwa podkreślił, że bardzo ważne jest funkcjonowanie całego łańcucha żywnościowego, którego wszystkie elementy są tak samo ważne – począwszy od producenta środków do produkcji rolnej, poprzez rolnika, przetwórcę, handlowca, po konsumenta.
– Zależy nam na skracaniu łańcucha od pola do stołu i aby konsument kupował żywność lokalnie, bezpośrednio od rolnika – powiedział minister Siekierski.
Minister dodał, że jako szef resortu rolnictwa realizuje formę dialogu w łańcuchu żywnościowym – m.in. poprzez rozmowy z protestującymi rolnikami czy udział w wydarzeniach takich jak Forum.
Wyzwania sektora
Szef resortu rolnictwa podkreślił, że przed sektorem rolno-spożywczym stoi wiele wyzwań, a jako szczególnie ważne wskazał konsolidację – organizowanie się w grupy producenckie i spółdzielnie – oraz solidarność – sprawiedliwe dzielenie się marżą.
– Współpracujmy i konkurujmy. Dobrze pojęta konkurencja nie musi polegać na niszczeniu. Musimy także kształtować krajowe marki – powiedział minister Siekierski.
Nowy konsument
– Obserwujemy bogacenia się społeczeństw. Co za tym idzie – zmienia się konsument. Podlega trendom i modom w żywieniu – zauważył szef resortu rolnictwa i dodał, że widoczny jest światowy trend zmniejszenia się konsumpcji mięsa i wzrostu popularności produktów roślinnych.
– W Polsce jednak spożycie mięsa jest wciąż na wysokim poziomie – zauważył minister.
– Zmieniają się też i rosną wymagania konsumenta co do jakości żywności oraz form dostawy – oczekuje on dostarczenia jedzenia bezpośrednio do domu lub pracy – stwierdził szef resortu rolnictwa.
Nowe spojrzenie na globalizację
Minister Siekierski zauważył, że w dobie zdarzeń takich jak pandemia COVID-19, wojna w Ukrainie, a nawet aktywność wulkanu, okazało się, że mimo dobrodziejstw globalizacji nie zawsze wszystko można kupić i dostarczyć.
– Przekonaliśmy się, że bezpieczeństwo żywnościowe powinno być zapewnione przede wszystkim na poziomie krajowym. Musimy mieć świadomość nieprzewidzianych zdarzeń i ich konsekwencji – podkreślił minister.
Zielony Ład
– W reakcji na protesty rolników Zielony Ład został w istotny sposób zracjonalizowany. Zielony Ład ma swoją wartość, ale musi uwzględniać specyfikę rolnictwa. Będziemy o tym mówić w czasie polskiej prezydencji – powiedział szef resortu rolnictwa.
O wydarzeniu
Forum Rynku Spożywczego i Handlu jest największą konferencją biznesową poświęconą sektorowi spożywczemu, handlowemu i HoReCa w Polsce. Organizatorem Forum jest Grupa PTWP – wydawca dwudziestu portali branżowych. Celem wydarzenia jest dyskusja o najważniejszych zagadnieniach, najciekawszych perspektywach i najbardziej obiecujących trendach w branży.
Tegorocznej, 17. edycji Forum przyświecają hasła: Rynek, Technologia, Odpowiedzialność, Inspiracja.
Zdjęcia (7)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/