shiuz__750 x 100 px_1

Nowe świadectwo weterynaryjne na produkty mięsne eksportowane na Ukrainę

Główny Lekarz Weterynarii uzgodnił nowy wzór świadectwa weterynaryjnego na produkty mięsne importowane przez Ukrainę z Rzeczypospolitej Polskiej. Zawiera on zapisy, które umożliwiają rozróżnienie gatunków zwierząt, z których pozyskano mięso użyte do wyprodukowania danego produktu.

Eksport mięsa do Ukrainy

Identyfikacja ta umożliwia wysyłkę produktów mięsnych nie zawierających w swoim składzie wieprzowiny z województw, na które strona ukraińska nałożyła restrykcje importowe w związku z ASF. 

Eksportem do Ukrainy zainteresowane są najbardziej zakłady produkujące wyroby drobiowe.

Służba weterynaryjna Ukrainy od 2015 r. sukcesywnie, dla poszczególnych województw, wprowadzała zakazy importu zwierząt podatnych na zachorowanie na ASF, a także produktów, surowca, materiału genetycznego pochodzącego od nich oraz pasz.

Zapisy w obwiązującym do tej pory  świadectwie uniemożliwiały wysyłkę na Ukrainę konserw, kiełbas i gotowych produktów mięsnych z zakładów położonych na tych obszarach, nawet jeśli nie zawierały one w swoim składzie wieprzowiny.

Obecnie restrykcjami importowymi objętych jest 7 województw.

Nowy wzór świadectwa już obwiązuje i  dostępny jest na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz u powiatowych lekarzy weterynarii.

Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/

125ml milk

1920
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: ukrainę; produkty; mięsne; świadectwo; weterynaryjne; mięsnych; składzie; województw; ; które; ukrainy; produktów; wysyłkę; świadectwa; eksportowane; wzór; weterynar;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »