Dwa nowe kierunki studiów uruchomi Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w roku akademickim 2013/2014. Bioinżynieria zwierząt oraz Gastronomia i hotelarstwo to nowa oferta uczelni skierowana do tegorocznych maturzystów.
W roku akademickim 2013/2014 uczelnia przygotowała na 34. kierunkach studiów stacjonarnych i niestacjonarnych I i II stopnia ponad 10 000 miejsc. Spośród szerokiej oferty zróżnicowanych kierunków uczelnia zaproponuje kandydatom dwa nowe: Bioinżynieria zwierząt oraz Gastronomia i hotelarstwo.
Kierunek Bioinżynieria zwierząt będzie prowadzony na studiach stacjonarnych I stopnia na Wydziale Nauk o Zwierzętach. Dla kandydatów zarezerwowano 60 miejsc. Absolwenci bioinżynierii zwierząt uzyskają tytuł inżyniera. Studenci tego kierunku będą kształceni w zawodzie bioinżyniera specjalizującego się w bioinżynierii zwierząt. Studia na tym kierunku to nowoczesny program kształcenia, obejmujący najbardziej innowacyjne dziedziny wiedzy i techniki nauczania. Nowy kierunek studiów jest odpowiedzią Wydziału Nauk o Zwierzętach na zapotrzebowanie współczesnej nauki i praktyki w rozwijającej się bardzo intensywnie dziedzinie naukowej, zwłaszcza w kontekście wykorzystania jej osiągnięć w gospodarce. Z ankiet prowadzonych przez SGGW wynika, że wiedza i kompetencje nabyte podczas studiów łączących teoretyczne podstawy nauk technicznych i przyrodniczych z umiejętnościami warsztatowymi i opanowaniem nowoczesnych technik laboratoryjnych są wysoko cenione przez pracodawców.
W kształcenie na kierunku Bioinżynieria zwierząt zaangażowani są naukowcy o cenionym dorobku w dziedzinie nauk o zwierzętach i medycyny weterynaryjnej, zajmujący się badaniami z zakresu genetyki zwierząt, embriologii, cytologii, immunologii, fizjologii, żywienia, hodowli i biologii zwierząt, ekologii i toksykologii środowiska zwierząt, nanotechnologii i nanobiotechnologii oraz nowoczesnych analitycznych technik instrumentalnych.
Absolwenci będą przygotowani do pracy naukowej i eksperymentalnej. Zdobędą między innymi umiejętności z zakresu nanoinżynierii i inżynierii genetycznej wykorzystywanej do biologicznej inżynierii zwierząt. Zostaną przygotowani do pracy w przedsiębiorstwach projektujących, realizujących i oceniających narzędzia, systemy i technologie wykorzystujące rozwiązania bioinżynierii zwierząt, a w szczególności:
- w przemyśle biotechnologicznym zajmującym się produkcją substancji bioaktywnie czynnych wykorzystywanych w medycynie, farmacji, weterynarii i produkcji zwierzęcej,
- w laboratoriach diagnostycznych i analitycznych powołanych do badania materiału biologicznego i oceny toksyczności środowiska,
- w przemyśle nanobiotechnologicznym,
- w instytucjach stosujących do badań modele zwierzęce,
- oraz w jednostkach naukowo-badawczych, edukacyjnych, kontrolnych i rządowych (polskich i UE).
Kierunek Gastronomia i hotelarstwo będzie prowadzony na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Dla kandydatów zarezerwowano 60 miejsc. Studenci, którzy ukończą stacjonarne studia I stopnia uzyskają tytuł inżyniera. Nowy kierunek Gastronomia i hotelarstwo to wynik ciągłego monitorowania rynku pracy i wieloletniej współpracy wydziału z przedsiębiorstwami branżowymi. Celem kształcenia na tym kierunku jest przygotowanie absolwentów do prowadzenia działalności gospodarczej oraz kierowania przedsiębiorstwami gastronomicznymi, cateringowymi i hotelarskimi. Absolwenci będą mogli także pracować w placówkach zajmujących się zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia człowieka. Będą przygotowani do pracy zarówno w gastronomii indywidualnej, systemowej jak i specjalnej, wykorzystując wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietetyki, produkcji żywności oraz nauk ekonomicznych. Zdobędą umiejętności projektowania, organizacji i wyposażania przedsiębiorstw gastronomicznych i hotelarskich, zarządzania finansami i zasobami ludzkimi, techniki i technologii gastronomicznej, jak również planowania żywienia dostosowanego do indywidualnych potrzeb konsumentów oraz doboru optymalnych strategii marketingowych na rynku usług gastronomicznych i hotelarskich.
W programie kształcenia są między innymi zagadnienia dotyczące planowanie żywienia dla różnych grup ludności, mikrobiologii i higieny produkcji żywności, zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w gastronomii, technologii gastronomicznej, obsługi konsumentów w gastronomii, towaroznawstwa, hotelarstwa, projektowania technologicznego w zakładach gastronomicznych i hotelarskich, cateringu oraz badań marketingowych na rynku usług.
Źródło
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
http://www.sggw.pl