W dniu 23 maja br. w radomskim Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa, należącym do Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, przebywała grupa studentów Wydziału Biologii Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki Uniwersytetu Przyrodniczego z Lublina. Ze studentami spotkał się Janusz Lesisz, który omówił trzy z czterech linii produkcyjnych działających w Centrum, a mianowicie linię do przetwórstwa mleka, mięsa oraz zbóż. W naszej małej mleczarni studenci mieli okazję poznać technologię produkcji sera typu podpuszczkowego, zapoznać się z wymaganiami higienicznymi przy tego typu produkcji czy warunkami dojrzewania różnych typów serów.
W masarni omówiono technologię wytwarzania wędlin wędzonych, począwszy od rozbioru tusz przez peklowanie, wędzenie, parzenie, chłodzenie i przechowywanie gotowych wyrobów. Janusz Lesisz zapoznał słuchaczy także z przepisami obowiązującymi dla działalności w ramach MOL i zasadami jakich należy przestrzegać aby nie były przekroczone dopuszczalne limity WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych) w wyrobach mięsnych wędzonych.
Podczas zwiedzania linii do przetwórstwa zbóż słuchaczy interesowały rodzaje surowca z jakiego można robić mąkę w naszym młynie, separowanie frakcji mlewa czy rodzaje otrzymywanej tu mąki.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/