W dniu 11 czerwca br. odbyła się kolejna konferencja z cyklu „Nauka doradztwu rolniczemu”, zorganizowana przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu. Tym razem specjaliści zaprezentowali tematy związane z chowem i hodowlą bydła mięsnego w Polsce.
Współorganizatorami konferencji byli: Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego reprezentowany przez prezesa Jacka Zarzyckiego oraz Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego z prezesem Jerzym Wierzbickim. Konferencja odbyła się w gospodarstwie Łukasza Karmowskiego w Radziczu (woj. kujawsko-pomorskie).
Jako pierwszy wystąpił Dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Pan Jacek Węsierski. W swoim przemówieniu podkreślał konieczność wspierania liderów w konkretnych gałęziach rolnictwa, bo to właśnie oni wprowadzają innowacje i poprawiają opłacalność produkcji rolnej.
Głównym gościem konferencji był dr Jim Mazurkiewicz z Texas A&M University. Jest to wybitny specjalista z dziedziny oceny bydła mięsnego. Wraz z dr Marcinem Gołębiewskim z SGGW w Warszawie mówili o ocenie wartości użytkowych bydła mięsnego oraz przeprowadzili warsztaty praktycznej oceny pokroju bydła różnych grup wiekowych w stadzie Łukasza Karmowskiego.
Ponadto poruszane były tematy związane z efektywnym żywieniem bydła, oraz możliwością wykorzystania do tego celu produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego. Przykładem takiego rozwiązania jest gospodarstwo Łukasza Karmowskiego, w którym do żywienia stada wykorzystuje się produkt uboczny powstały we własnej gorzelni.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/