W dniach 13 i 14 lutego 2023 r. w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie odbyło się czwarte seminarium z cyklu Nauka – Praktyce: wymiana wiedzy w obiektach doświadczalnych instytutów naukowych. W seminarium uczestniczyli doradcy rolniczy, producenci, nauczyciele szkół rolniczych oraz osoby zainteresowane tematyką - łącznie 35 osób.
Celem seminarium było zapoznanie uczestników z działalnością Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego szczególnie z działaniami mającymi na uwadze poprawę jakości i bezpieczeństwa żywności, ślad węglowy w przetwórstwie a także wskazanie nowoczesnych metod i technik analitycznych do badań zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych, składników odżywczych i zafałszowań. Prezentowane wykłady odnosiły się do małego przetwórstwa i RHD.
Pierwszego dnia seminarium uczestników powitał Dyrektor Instytutu prof. dr hab. inż. Artur Hugo Świergiel, a następnie prof. Zbigniew Dolatowski przedstawił ogólne informacje o strukturze, dorobku naukowym i pracach Instytutu na rzecz rolnictwa i przetwórstwa żywności.
W pierwszym dniu seminarium została przedstawiona problematyka badawcza i wdrożeniowa zakładów, których siedziby znajdują się poza Warszawą:
- Zakład Jakości Żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności w zakładach przetwórczych oraz w RHD – dr Beata Bartodziejska;
- Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa - Ochrona środowiska w chłodnictwie – dr inż. Magdalena Wróbel-Jędrzejewska;
- Zakład Technologii Gorzelnictwa i Odnawialnych Źródeł Energii - Zagospodarowanie odpadowej biomasy roślinnej w celu pozyskania komponentów energetycznych, paszowych i nawozowych według zasady kaskadowości – dr inż. Katarzyna Kotarska;
- Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych - Kierunki wykorzystania surowców roślinnych w żywności - dr inż. Elżbieta Wójtowicz;
- Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu - Technologia przetwarzania mięsa i tłuszczu w warunkach przemysłowych i RHD - dr inż. Piotr Szymański.
W drugim dniu seminarium uczestnicy odwiedzili zakłady badawcze Instytutu i zapoznali się z ich działalnością.
- Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności- Nowoczesne metody i techniki analityczne w badaniach zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych żywności;
- Zakład Mikrobiologii - Mikroorganizmy w zasobach IBPRS PIB i ich rola w przetwórstwie i żywieniu;
- Zakład Technologii Fermentacji - Fermentacja jako tradycyjna, prozdrowotna technologia utrwalania żywności i pasz;
- Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa - Monitoring jakości ziarna zbóż w aspekcie zapewnienia odpowiedniej jakości przetworów zbożowych;
- Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych - Tradycyjne i nowoczesne metody przetwórstwa owoców i warzyw w gospodarstwie rolnym;
- Pracownia Piwa i Słodu - Piwa kraftowe - moda czy odpowiedź na ofertę koncernów browarniczych;
Seminarium zostało wysoko ocenione przez uczestników szkolenia.
Seminarium zostało zrealizowane w ramach operacji własnej wpisanej do Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2022-2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.