W Warszawie wręczono prestiżową nagrodę naukową AgroBioTop, przyznawaną przez Komitet Biotechnologii Polskiej Akademii Nauk. Laureatem został dr hab. inż. Piotr Oleśkowicz-Popiel z Instytutu Inżynierii Środowiska Politechniki Poznańskiej.
Nagroda AgroBioTop, przyznawana od 2017 roku, honoruje młodych uczonych, których uznane dokonania z zakresu biotechnologii przyczyniły się do rozwoju nauk rolniczych i wnoszą̨ wybitny wkład w rozwój rolnictwa. To coroczna indywidualna nagroda pieniężna, przyznawana przez niezależną kapitułę, powołaną przez Komitet Biotechnologii PAN. Wysokość nagrody, fundowanej przez firmę Bayer, to 5 000 euro.
- Kapituła przyznała nagrodę dr hab. inż. Piotrowi Oleśkowiczowi-Popielowi, profesorowi nadzwyczajnemu z Politechniki Poznańskiej, za opracowanie przyjaznej dla środowiska nowej technologii wytwarzania biopaliw z odpadów pochodzących z produkcji serów i jogurtów – mówi prof. dr hab. Maciej Żylicz, przewodniczący kapituły nagrody AgroBioTop.
Kapituła wysoko oceniła wartość nagrodzonej pracy dla ochrony środowiska (zagospodarowanie uciążliwych odpadów) i jej zgodność z ideą gospodarki cyrkulacyjnej.
- Opracowana technologia jest jednostopniowa i oparta na wykorzystaniu jednego surowca: kwaśnej serwatki – tłumaczy prof. dr hab. Maciej Żylicz - Polska zajmuje 4. miejsce w Europie (po Niemczech, Francji i Włoszech) w produkcji serów twarogowych. Rocznie na eksporcie serów twarogowych zarabiamy ponad 4 mld zł. Produktem ubocznym w tej produkcji jest serwatka (w skali UE - 50 mln m3). Niezagospodarowana serwatka zwykle jest po prostu odprowadzana do ścieków. Zdarza się również, że trafia ona wprost do jezior czy rzek. Może to doprowadzić do zaburzenia równowagi ekologicznej w takich akwenach wodnych. Państwa członkowskie UE zobowiązały się do zmniejszenia odpadów żywności do 30% w 2025 r. i 50% do roku 2030. Opracowana przez prof. Piotra Oleśkowicza-Popiela nowa technologia wytwarzania biopaliw z wykorzystaniem odpadów organicznych wspomaga osiągnięcie tego celu, wpływa także na zróżnicowanie źródeł pozyskiwania energii. Opracowana technologia wskazuje, że w przyszłości alternatywnym źródłem energii do ropy, gazu czy innych paliw kopalnych może być pozyskiwanie tak zwanej „zielonej energii” z odpadów organicznych.
- Nagroda AgroBioTop jest dla mnie jednym z najważniejszych wyróżnień i docenieniem kilku lat intensywnej pracy – mówi laureat tegorocznej edycji nagrody AgroBioTop, dr hab. inż. Piotr Oleśkowicz-Popiel - Nagroda ta doskonale pokazuje multi- i interdyscyplinarność nauki. Osiągnięcia z zakresu biotechnologii i inżynierii środowiska można stosować w rolnictwie, i vice versa: współczesne rolnictwo generuje wiele możliwości i wyzwań, a rozwiązania można znaleźć w różnych dziedzinach nauki.
Laureat, opisując istotę swego osiągnięcia, tłumaczy:
- Serwatka kwaśna to odpad z produkcji np. twarogu lub jogurtu typu greckiego. W związku z rosnącą światową popularnością tych produktów, znacząco zwiększa się ilość serwatki kwaśnej, która - niezagospodarowana - stanowi duży problem środowiskowy. Biologiczna produkcja kwasu kapronowego jest prowadzona przez grupy mikroorganizmów, które przetwarzają składniki serwatki w cenny surowiec – ten zaś może mieć szerokie zastosowanie np. jako dodatek do pasz, środek antybakteryjny, ale również jako produkt pośredni do produkcji biopaliw i innych biochemikaliów. Metodą tą w przyszłości będzie można wytwarzać również inne cenne związki chemiczne, utylizując przy tym różne odpady z przemysłu rolno-spożywczego.
- Serdecznie gratulujemy profesorowi Piotrowi Oleśkowiczowi-Popielowi otrzymania nagrody AgroBioTop – mówi Joerg Rehbein, Head of Central & Eastern Europe Crop Science, Bayer – Dokonania profesora doskonale korespondują z pojęciem zrównoważonego rozwoju, którego globalnym propagatorem jest Bayer. Odpowiedzialność człowieka wobec środowiska i odpowiedź na problemy cywilizacyjne to dziś intensywnie dyskutowany temat, chociażby podczas Szczytu Klimatycznego ONZ COP24 w Katowicach. Prace profesora Oleśkowicza-Popiela świetnie ukazują w jak efektywny sposób nauka może odpowiadać na wyzwania przyszłości.
Dr hab. inż. Piotr Oleśkowicz-Popiel jest profesorem nadzwyczajnym w Instytucie Inżynierii Środowiska oraz prodziekanem Wydziału Budownictwa i Inżynierii Środowiska Politechniki Poznańskiej. Ma stopień doktora habilitowanego nauk technicznych w zakresie inżynierii środowiska. Zanim rozpoczął pracę na Politechnice Poznańskiej, ukończył studia magisterskie na Uniwersytecie w Aalborgu w Danii jako biotechnolog oraz obronił doktorat na Duńskim Uniwersytecie Technicznym, prowadząc badania dotyczące produkcji biopaliw dla ekologicznych gospodarstw rolnych. W ramach stażu podoktorskiego w Laboratorium Narodowym Lawrence Berkeley w Kalifornii zajmował się analizą techniczno-ekonomiczną biorafinerii. Obecnie prowadzi własną grupę badawczą, której celem jest opracowywanie nowych metod biotechnologicznych do produkcji biopaliw i biochemikaliów ze ścieków i odpadów organicznych.
O Bayer
Bayer to międzynarodowa firma działająca w obszarach Life Science: ochrony zdrowia oraz rolnictwa. Produkty i usługi firmy Bayer mają na celu przynoszenie ludziom korzyści i ulepszanie jakości ich życia. Bayer tworzy wartość poprzez innowacje, wzrost i zapewnianie wysokich zysków. Będąc firmą odpowiedzialną społecznie, Bayer przestrzega zasad zrównoważonego rozwoju. W roku podatkowym 2017 grupa Bayer zatrudniała ok. 99 800 pracowników, a wielkość sprzedaży wyniosła 35 mld €. Wydatki inwestycyjne wyniosły 2,4 mld €, a wydatki na badania i rozwój 4,5 mld €. Więcej informacji dostępnych jest na stronie www.bayer.com.
Oświadczenia dotyczące przyszłości
Niniejszy komunikat prasowy może zawierać oświadczenia dotyczące przyszłości oparte na bieżących założeniach i prognozach kierownictwa firmy Bayer. Istnieje wiele znanych oraz nieznanych rodzajów ryzyka, niewiadomych oraz innych czynników, które mogą prowadzić do znaczących różnic pomiędzy rzeczywiście osiągniętymi w przyszłości wynikami, sytuacją finansową firmy oraz tempem jej rozwoju a przedstawionymi w niniejszym dokumencie szacunkami. Czynniki te obejmują elementy omówione w publicznie dostępnych sprawozdaniach firmy Bayer, które są dostępne na stronie internetowej spółki pod adresem www.bayer.com. Spółka nie ponosi żadnej odpowiedzialności za aktualizacje tych stwierdzeń dotyczących przyszłości ani za dostosowanie ich do przyszłych sytuacji lub zdarzeń.