Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu w ramach realizacji projektu „Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych” ogłasza nabór uczestników na szkolenie: „Ryzyko przekroczenia dopuszczalnych norm dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego w zależności od parametrów procesu wędzenia”
które będą realizowane na terenie pięciu województw w niżej wymienionych terminach:
Data | Miejsce |
23.11.2015 | Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, ul. Jagiellońska 91, 10-356 Olsztyn |
24.11.2015 | Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Szpakowo 57, 19-124 Jaświły, pow. Moniecki |
25.11.2015 | Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego - ul. Tkaczowa 146, 36-040 Boguchwała |
26.11.2015 | Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu, 26-600 Radom, ul. Chorzowska 16/18 |
27.11.2016 | Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Kielce ul Ks. Piotra Ściegiennego 205 |
Uczestnikami szkoleń mogą być przedstawiciele podmiotów zajmujących się wędzeniem mięsa i produktów mięsnych przy wykorzystaniu tradycyjnych metod wędzenia tj. przy wykorzystaniu drewna, w tym również podmioty prowadzące ww. działalność w ramach prowadzonej przez nie działalności marginalnej lokalnej i ograniczonej (MLO). Szkolenia rozpoczynają się o godzinie 10.00.
Program szkolenia obejmuje niżej wymienione zagadnienia:
10.00-10.45 | 1 | Ocena ryzyka występowania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego poddanej procesowi wędzenia. |
10.45-11.30 | 1 | Wpływ różnych technik i parametrów wędzenia na jakość wyrobu |
11.30-11.45 | Przerwa kawowa | |
11.45-12.30 | 1 | Przykład rozwiązań konstrukcyjnych tradycyjnej wędzarni. |
12.30-14.00 | 2 | Prezentacja i ocena wyników badań wędlin, wyprodukowanych w zróżnicowanych parametrach w trakcie warsztatów praktycznych |
14.00-14.15 | Przerwa kawowa | |
14.15-15.00 | 1 | Prezentacja wyników badań monitoringowych prowadzonych w ramach badań właścicielskich, ocena procesu zmian zawartości WWA w wyrobach wędzonych w skali kraju. Podsumowanie, wnioski, pytania, dyskusja |
15.00 | Poczęstunek |
Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu pokrywa koszty szkolenia oraz zapewnia wyżywienia dla uczestników szkolenia oraz serwisu kawowego. Koszty dojazdu pokrywają uczestnicy szkolenia. Nabór na szkolenia prowadzą zgodnie z rejonizacją Ośrodki Doradztwa Rolniczego.
Szczegółowych informacji w zakresie uczestnictwa w szkoleniu udzielają:
Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, ul. Jagiellońska 91, 10-356 Olsztyn | Katarzyna Podbielska 665880978 k.pobielska@w-modr.pl 895357684 |
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Szpakowo 57, 19-124 Jaświły, pow. Moniecki | Bożena Pruszyńska 862758938 lub29 bpruszynska@odr-szepietowo.pl |
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego - ul. Tkaczowa 146, 36-040 Boguchwała | Krystyna Malinowska tel. (17) 87 01 556; tel. kom. 723 977 300; krystyna.malinowska@podrb.pl |
Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu, 26-600 Radom, ul. Chorzowska 16/18 |
Barbara Sałata – tel. 48 365 69 35, b.salata@cdr.gov.pl |
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Modliszewice ul. Piotrkowska 30 | Teresa Wąsik 413722284, 507111245, teresa.wasik@sodr.pl |
Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”,
Instytucja zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Projekt „Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
– ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych”
opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu,
współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej PROW na lata 2014-2020
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/