„Jak pozyskać środki finansowe na działalność w zakresie przetwarzania produktów rolnych w gospodarstwie” to myśl przewodnia szkolenia , które odbyło się 17 czerwca 2016r. w Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu. Szkolenie było skierowane przede wszystkim do mieszkańców obszarów wiejskich, którzy są zainteresowani dywersyfikowaniem działalności rolniczej prowadzonej w gospodarstwie.
Głównym celem szkolenia było przedstawienie zagadnień dotyczących możliwości pozyskania środków finansowych na uruchomienie działalności w zakresie produkcji i sprzedaży żywności wyprodukowanej w gospodarstwie. Podczas szkolenia przedstawiono zasady i wymagania jakie muszą spełnić beneficjenci ubiegający się o dofinansowanie takiej działalności w ramach działań PROW 2014-2020 - „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”, „LEADER” oraz możliwości kredytowania działalności kredytami preferencyjnymi na inwestycje w przetwórstwie produktów rolnych.
Uczestnicy zostali również poinformowani o możliwych formach i uwarunkowaniach prawnych prowadzenia produkcji żywności w małych zakładach oraz wymaganiach prawa żywnościowego w zakresie sanitarnym i weterynaryjnym. Przykład rozwiązań infrastrukturalnych, wyposażenia, rozwiązań technologicznych uczestnicy mogli obejrzeć w Centrum Praktycznego Szkolenia w zakresie Małego Przetwórstwa funkcjonującym przy CDR O Radom.
Ireneusz Gradka
Bolesław Pieczyński
Barbara Sałata
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/