W dniach 20-23 marca 2017 r., Prezes Agencji Rynku Rolnego Łukasz Hołubowski uczestniczył w koordynowanej przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych gospodarczej misji rozpoznawczej do Singapuru.
Misja miała na celu rozpoznanie możliwości współpracy bilateralnej oraz promocję głównych sektorów polskiej gospodarki w Singapurze w kontekście planowanej w maju br. oficjalnej wizyty w Polsce Prezydenta Singapuru Tony’ego Tana.
Program wizyty Prezesa ARR w Singapurze obejmował szereg spotkań z przedstawicielami agencji rządowych, organizacji branżowych z branży mięsnej i rybnej (w tym z Meat Traders Association – MTA oraz Seafood Industry Association of Singapore - SIAS) oraz z przedstawicielami trzech największych sieci dystrybucyjnych (dyskontem Sheng Siong - ok. 13% udział w rynku, z FairPrice - ponad 50% udział w rynku i z Cold Storage - ok. 12% udziału w rynku). W trakcje misji Prezes ARR odbył również spotkanie z przedstawicielami singapurskiego Urzędu ds. Żywności i Kontroli Weterynaryjnej (Agri-Food & Veterinary Authority of Singapore - AVA). Podczas rozmów przedstawiciele AVA m.in. zadeklarowali dużą otwartość w odniesieniu do negocjacji dostępu do rynku singapurskiego dla importu polskiego mięsa, w tym w szczególności wyrazili przychylność w kwestii uznania zasady regionalizacji pod warunkiem spełnienia przez stronę polską odpowiednich warunków. Rozmowy dotyczyły również możliwości otwarcia przez stronę singapurską rynku na mięso wołowe i drobiowe.
Podczas seminarium biznesowego zorganizowanego przez Singapurską Federację Biznesu (SBF), Prezes ARR przybliżył singapurskim przedsiębiorcom specyfikę i potencjał polskiego sektora rolno-spożywczego oraz możliwości współpracy z polskimi partnerami zachęcając uczestników do udziału w misji biznesowej towarzyszącej wizycie Prezydenta Singapuru w Polsce.
Wizyta Prezesa ARR potwierdziła znaczny potencjał rozwoju współpracy w zakresie importu polskich produktów rolno-spożywczych do Singapuru oraz duże zainteresowanie przedsiębiorców singapurskich polską ofertą eksportową w szczególności w przypadku takich produktów jak mięso wieprzowe i drobiowe, ryby, warzywa, owoce, soki, nabiał, produkty śniadaniowe i zdrowa żywność.
Singapur jest bardzo obiecującym rynkiem dla polskiego eksportu rolno-spożywczego, gdyż ponad 90% popytu wewnętrznego na żywność w Singapurze zaspokajane jest w drodze importu. Rynek jest bardzo obiecującym miejscem dla polskiego eksportu rolno-spożywczego również jako przyczółek do dalszej ekspansji w regionie.
Prezes ARR Łukasz Hołubowski oraz dr Yap Him Hoo, Dyrektor Generalny i Zastępca CEO singapurskiego Urzędu ds. Żywności i Kontroli Weterynaryjnej
Spotkanie z przedstawicielami singapurskiego Urzędu ds. Żywności i Kontroli Weterynaryjnej
Źródło
Agencja Rynku Rolnego
http://arr.gov.pl/