Celem jest utworzenie nowego, zintegrowanego systemu kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności na wszystkich etapach produkcji
Urzędowy nadzór i kontrola tego obszaru obejmuje zatem wszystkie podmioty działające na rynku spożywczym, tworzące tzw. łańcuch żywnościowy. Dotyczy to zarówno produkcji pierwotnej, przetwarzania, transportu, sprzedaży żywności w tym wszystkich czynników mających wpływ na jej jakość i bezpieczeństwo jak i otoczenie z nią związane takich jak dobrostan zwierząt, czy zapewnienie uczciwych praktyk stosowanych przez podmioty sektora spożywczego. Kontrola ta powinna urzeczywistniać tzw. ideę „od pola do stołu", a więc kompleksowy i całościowy nadzór nad żywnością.
Zgodnie z projektem utworzona ma zostać także Narodowa Rada Naukowa Bezpieczeństwa Żywności. W jej skład wchodziliby wysokiej klasy specjaliści powoływani przez Prezesa Rady Ministrów. Rada miałaby stanowić zaplecze naukowe dla Głównego Inspektora tworzonej inspekcji.
Główny Inspektor będzie kierował Inspekcją, jako centralny organ administracji rządowej, podległy ministrowi właściwemu do spraw rolnictwa. Głównego Inspektora będzie powoływał i odwoływał Prezes Rady Ministrów, na wniosek ministra właściwego do spraw rolnictwa. Organami Inspekcji będą Główny Inspektor Bezpieczeństwa Żywności, wojewódzki inspektor bezpieczeństwa żywności, powiatowy inspektor bezpieczeństwa żywności oraz graniczny inspektor bezpieczeństwa żywności.
Projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności został przekazany do konsultacji społecznych. Uwagi można składać do 12 sierpnia br.
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/