Coraz więcej osób z naszego województwa świadomie wspiera lokalną gospodarkę m.in. wybierając podczas zakupów żywność produkowaną lokalnie. Konsumenci zwracają również uwagę na sposób wytwarzania spożywanej żywności.
Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego odpowiadając na potrzeby Konsumentów, a także wspierając lubuskich producentów organizuje wydarzenia, dzięki którym uczestnicy oprócz poznania sposobu wykonania danego produktu mają możliwość zwiększenia wiedzy o ich walorach.
Od zeszłego roku w ramach współpracy z Twoim Zielonym Targiem, czyli miejscem sprzedaży produktów regionalnych organizowane są w tym celu warsztaty z producentami regionalnymi.
W ostatnią niedzielę miesiąca zainteresowani, którzy uprzednio zapiszą się na organizowane przez jednostkę warsztaty będą mieli możliwość poznania metod wytwarzania lubuskich produktów regionalnych, w którym specjalizuje się dany producent.
Każdy z organizowanych warsztatów jest inny i wyjątkowy. Dotychczas w ramach warsztatów Uczestnicy mieli szansę samodzielnie wykonać domowy chleb na zakwasie, ukręcić miód w miodarce, upiec rogale, wykonać ser, kiełbasę, zakwas na żur, a nawet świecę w puszce.
To właśnie świeca w puszce będzie tematem przewodnim najbliższych warsztatów, na które zapisy rozeszły się w niecałe 24 godziny od ogłoszenia naboru. Tym razem zapisani Uczestnicy stworzą niepowtarzalny, wiosenny zapach ukryty w srebrnej puszce – kwiatowy, z charakterystyczną świeżą nutą zielną. Mowa o lawendzie. To właśnie ,,Lawendowy powiew wiosny” będzie tematem najbliższych warsztatów!
Aromat lawendy działa kojąco na układ nerwowy, ma właściwości terapeutyczne w przypadku zaburzeń neurologicznych, uspokaja i stabilizuje nastrój. Te i inne ciekawostki na temat lawendy i właściwości świec sojowych zdradzi Wam właścicielka firmy Świece w Puszce Pani Anna Zielińska, która poprowadzi najbliższe warsztaty!
Warto podkreślić, że udział w warsztatach jest bezpłatny, a uczestnicy oprócz zdobytej wiedzy merytorycznej mają możliwość również samodzielnego wykonania produktu i poznania tajemnic, świadczących o jego wyjątkowej jakości.
Wszystkie informacje, odnośnie wytwarzanego na warsztatach produktu uczestnik otrzymuje w specjalnie wydanej broszurze, dzięki czemu może utrwalić przyswojoną wiedzę.
Warsztaty organizowane są w każdą ostatnią niedzielę miesiąca na terenie Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze – Ochli.
Najbliższe warsztaty: niedziela – 24. kwietnia godziny 10:00, 11:30, 13:00
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/