Aktualna sytuacja epidemiologiczna jest bardzo trudnym okresem dla całej branży spożywczej. Obowiązujące przepisy nakładają już na rolników wytwarzających żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego wymagania higieniczne, które teraz powinny być przestrzegane bardzo rzetelnie w najdrobniejszych szczegółach.
Państwo jako produkujący żywność powinniście mieć świadomość odpowiedzialności za wprowadzenie do obrotu wyrobów, które muszą być bezpieczne. Nawet jeśli wirus SARS-CoV-2 nie przenosi się drogą pokarmową, to może utrzymywać się na powierzchniach użytkowych, w tym opakowaniach żywności.
Jeśli więc jesteście Państwo objęci kwarantanną domową na podstawie decyzji organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej, apeluję o przestrzeganie zasad kwarantanny i nakazów służb sanitarnych, tak aby nie narażać zdrowia i życia swojego i konsumentów.
Źródło Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych http://www.ijhar-s.gov.pl