W niedziele 18 czerwca w Odolanowie odbyła się piąta edycja Krajowego Święta Kaczki. Impreza po raz drugi gościła w Odolanowie. Organizatorami święta byli: Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych IZBA GOSPODARCZA, Wielkopolska Izba Rolnicza, Burmistrz Gminy i Miasta Odolanów, Grupa Producentów Rolnych GAYOR oraz Grupa Producentów Rolnych TOP GAJOR. Celem imprezy jest promocja spożycia mięsa z kaczki.
Święto Kaczki, jak co roku, zorganizowane zostało z wielkim rozmachem. Podczas imprezy było można nie tylko skosztować potraw z kaczki przygotowanej przez zawodowych kucharzy ale także miłośników sztuki kulinarnej, którzy swoje potrawy przygotowali w ramach „Przeglądu kulinarnego na najlepszą potrawę”. Do udziału w Przeglądzie zgłosiło się dziesięciu uczestników:
- Grupa dla Rybna Wielkiego (powiat gnieźnieński),
- Gminna Rada Kół Gospodyń Wiejskich w Gminie Brudzew (powiat turecki),
- Stowarzyszenie Przyszłość Kotlina (powiat jarociński),
- KGW Sławoszew (powiat jarociński),
- KGW w Przygodziczkach (powiat ostrowski),
- Gospodarstwo Agroturystyczne Owocowy Raj Nad Zalewem (powiat koniński),
- Gospodarstwo Agroturystyczne Romany i Mariana Dolatów (powiat ostrowski),
- KGW Topola Wielka (powiat ostrowski),
- Restauracja SPIŻARNIA (powiat ostrowski),
- Komisja ds. Kobiet i Rodziny w Środowisku Wiejskim działająca przy WIR (Poznań).
Przygotowane w ramach Prze były nie tylko smaczne ale także pięknie podane a stoiska, które powstały na potrzeby konkursowych prezentacji zachwycały wyglądem, nie mniej niż potrawy smakiem. Komisja Konkursowa, która dokonała oceny przygotowanych potraw, była pod wielkim wrażeniem kulinarnych umiejętności wszystkich uczestników, z tego też względu zdecydowano o przyznaniu równorzędnych wyróżnień wszystkim uczestnikom.
Ogromnym zainteresowanie uczestników imprezy cieszyły się pokazy kulinarne podczas których można było podziwiać kulinarny kunszt prawdziwych kucharskich mistrzów. W trakcie tegorocznej edycji Święta Kaczki pokazy kulinarne poprowadzili Witold Stodolny ViceMistrz Świata i Wielokrotny Mistrz Polski w Grillowaniu oraz Mateusz Biernat - dziesięcioletni uczestnik programu MasterChef Junior. W ramach warsztatów panowie przygotowali duckBurgery, sałatki z grillowaną kaczką na słodko oraz wędzoną kaczkę z chrzanem.
Święto Kaczki to niepowtarzalna okazja, by spróbować kaczki pod różnymi postaciami. Organizatorzy święta przygotowali kilka tysięcy degustacyjnych porcji: był Kocioł Obfitości czyli 1000 litrów flaczków na kaczych podrobach oraz Patelnia Obfitości - 2000 porcji gulaszy z kaczki z parowanymi ziemniakami. Można było skosztować także roladek z kaczki z najróżniejszymi dodatkami, kaczek faszerowanych oraz pasztetów na bazie kaczego mięsa.
Kulinarnym atrakcjom Święta Kaczki towarzyszyły także konkursy dla dzieci i dorosłych, występy artystyczne przygotowane przez Odolanowski Dom Kultury oraz Koncert Śląskich Szlagierów Zespołu Fest i gwiazdy wieczoru Haliny Benedykt i Roberto Zucaro.
Krajowemu Świętu Kaczki towarzyszył również Turniej Zrywania Kaczora, który rozegrany został w trzech kategoriach dla dzieci i młodzieży oraz w kategorii senior.
Krajowe Święto Kaczki – ODOLANÓW 2017 finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Katarzyna Strzyż
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/