90 domowych przetworów zostało zgłoszonych przez gospodynie i gospodarzy do konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle” organizowanego już po raz czwarty przez Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą, Punkty Informacji Europejskiej Europe Direct w Olsztynie i Olecku, przy współpracy z Agencją Rynku Rolnego OT w Olsztynie. Celem konkursu jest promocja przetworów domowych wykonanych z owoców, warzyw, mięsa, ryb, runa leśnego i ziół zebranych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego oraz zaprezentowanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.
W dniu 13 listopada 2015 roku komisja konkursowa w składzie: Zofia Stankiewicz – członek Zarządu W-MIR, dr Katarzyna Podbielska – W-MODR Olsztyn, Dariusz Klimek – ARR OT w Olsztynie oraz Jolanta Mackiewicz –PIE ED Olsztyn, ponad pięć godzin oceniała przetwory domowe pogrupowane w trzech kategoriach: przetwory mięsne i rybne, przetwory z warzyw i grzybów oraz przetwory z owoców.
Produkty były oceniane według następujących kryteriów:
1. Pierwsze wrażenie – czyli wygląd, estetyka, opakowanie itp. – 0-5 pkt
2. Walory smakowe i zapachowe – 0-5 pkt
3. Cechy wyróżniające produkt spośród innych (jakość, atrakcyjność, związek z regionem, oryginalna nazwa itp.)- 0-5 pkt
4. Spełnienie wymogów określonych regulaminem i tematyką konkursu (wykorzystanie lokalnych surowców) – 0-5 pkt
Tym samym każdy produkt mógł otrzymać maksymalnie 20 punktów od jednego jurora.
Po długich i smakowitych obradach komisja konkursowa wyłoniła następujących laureatów:
Domowe przetwory z owoców (oceniono 35 produktów):
I Mirabelkowy zawrót głowy – Barbara Chrząszcz z Tolkmicka oraz Mus malinowy – Urszula Lipska z miejscowości Blanki
II Konfitura z truskawek – Danuta Piasecka z Henrykowa oraz Gruszka w kompocie z korą cynamonu – Krystyna Łuczyńska z Kurzętnika
III Marmolada wieloowocowa miękka – Krystyna Rosół z Tolkmicka
Domowe przetwory mięsne i rybne (oceniono 20 produktów):
I Leszcz w zalewie – Alina Lipowska z miejscowości Tomarynki oraz Okoń na złoto – Emilia Piaścik z Tolkmicka
II Kacza konserwa sołtysowej – Danuta Blajda z miejscowości Naprom oraz Leszcz w warzywach – Krystyna Gaj z Tolkmicka
III Przysmak mięsny Gosposi – Barbara Chrząszcz z Tolkmicka
Domowe przetwory z warzyw (oceniono 35 produktów:
III Opieńki w zalewie pomidorowej – Halina Smyk z Pieniężna oraz Pomidory z ziołami w sosie własnym – Krzysztof Piasecki z Henrykowa
Ponadto przyznano nagrodę specjalną pani Emilii Piaścik za „Skarby pszczółki i wiewiórki” oraz postanowiono wyróżnić drobnymi upominkami dzieci ze Świetlicy Wiejskiej w Galinach oraz dzieci i młodzież ze Szkoły Podstawowej Nr 2 w Mrągowie,
Źródło
Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza
http://www.wmirol.org.pl