W dniu 25 października 2013 roku w Sali Senackiej Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie odbędzie się Konferencja pt. „Przemysł spożywczy – otoczenie rynkowe, inwestycje, ekspansja zagraniczna”, organizowana wspólnie przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie, Zakład Ekonomiki Przemysłu Spożywczego oraz Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Katedrę Strategii Zarządzania i Rozwoju Organizacji i Katedrę Zarządzania Jakością.
Konferencja poświęcona będzie w szczególności uwarunkowaniom rozwoju sektora żywnościowego w Polsce oraz potencjałowi rozwoju i międzynarodowej konkurencyjności polskiego przemysłu spożywczego.
Referaty wygłoszą: prof. dr hab. Andrzej Kowalski, prof. dr hab. Tadeusz Sikora, prof. IERiGŻ-PIB dr hab. Piotr Chechelski, prof. UEK dr hab. Krzysztof Firlej, prof. IERiGŻ-PIB dr hab. Renata Grochowska, prof. UWM dr hab. Małgorzata Juchniewicz, dr Łukasz Ambroziak, dr Grażyna Morkis, dr inż. Robert Mroczek, dr inż. Piotr Szajner, dr Iwona Szczepaniak i dr Marek Wigier.
Program Konferencji IERiGŻ-PIB i UEK
pt. „Przemysł spożywczy – otoczenie rynkowe, inwestycje, ekspansja zagraniczna”
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Sala Senacka, 25 października 2013 roku
Gmach Główny UEK, ul. Rakowicka 27, Kraków
10.00 Przywitanie przez Rektora UEK, prof. dr. hab. Andrzeja Chochoła
10.15 Przywitanie przez Dyrektora IERiGŻ-PIB, prof. dr. hab. Andrzeja Kowalskiego
Sesja I
10.30 Globalne uwarunkowania rozwoju polskiego sektora żywnościowego – prof. dr hab. Andrzej Kowalski
10.50 Ewolucja łańcucha żywnościowego – prof. IERiGŻ-PIB dr hab. Piotr Chechelski
11.10 Wsparcie publiczne polskiego sektora żywnościowego – dr Marek Wigier
11.30 Unijna polityka wsparcia sektora żywnościowego po 2013 roku – prof. IERiGŻ-PIB dr hab. Renata Grochowska
11.50 Dyskusja
12.20-12.40 przerwa na kawę
Sesja II
12.40 Systemy zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności oraz stopień wdrożenia ich w przemyśle spożywczym –prof. dr hab. Tadeusz Sikora, dr Grażyna Morkis
13.00 Innowacje otwarte w polskim przemyśle spożywczym – prof. UWM dr hab. Małgorzata Juchniewicz
13.20 Polski przemysł cukrowniczy – przykład branży silnie regulowanej, o strukturze oligopolistycznej – dr inż. Piotr Szajner, mgr Agnieszka Judzińska
13.40 Możliwości reaktywacji upadłych przedsiębiorstw polskiego przemysłu spożywczego – prof. UEK dr hab. Krzysztof Firlej
14.00 Dyskusja
14.30-15.30 Obiad
Sesja III
15.30 Miejsce polskiego przemysłu spożywczego w Unii Europejskiej – dr inż. Robert Mroczek, mgr Małgorzata Bułkowska, mgr Mirosława Tereszczuk
15.50 Znaczenie wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi w handlu zagranicznym Polski ogółem – dr Iwona Szczepaniak
16.10 Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w przemyśle spożywczym – inwestycje zagraniczne w Polsce i inwestycje polskie za granicą – dr Łukasz Ambroziak
16.30. Strefa wolnego handlu UE-USA – potencjalny wpływ na polski handel produktami rolno-spożywczymi – dr Janusz Rowiński
16.50 Dyskusja
17.20 Zakończenie Konferencji – prof. dr hab. Andrzej Kowalski
Źródło
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
http://www.ierigz.waw.pl/