W dniu 25 lutego 2021 r. odbyła się konferencja internetowa pod tytułem „Bezpieczeństwo żywności - nadzór, podział kompetencji oraz wymiana doświadczeń we współpracy pomiędzy służbami weterynaryjnymi, a branżą mięsną”. Spotkanie było zorganizowane przez Związek Polskie Mięso, a sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, działającego przy Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa. Konferencję prowadził dr Witold Choiński, a prelegentem był dr lek. wet. Krzysztof Jażdżewski, były Zastępca i były Główny Lekarz Weterynarii, obecnie specjalista w GIW. Jest on jednym z najlepszych ekspertów w dziedzinie bioasekuracji w Polsce.
W pierwszej części spotkania przeznaczonej dla myśliwych uczestnicy mogli zdobyć wiedzę na temat przebiegu i szkodliwości wirusa ASF dla dzików, zasad zabezpieczenia biologicznego, mającego na celu zapobieganie rozprzestrzeniania się tego wirusa w środowisku podczas polowań i odstrzału dzików, wymagań w zakresie możliwości zagospodarowania dzików pochodzących z obszarów ochronnych, objętych ograniczeniami i zagrożonych oraz zasad naliczania ryczałtów za pozyskanie dzików.
W drugiej części dr Jażdżewski omówił ograniczenia, nakazy i zakazy weterynaryjne po wystąpieniu ASF u świń w gospodarstwie rolnym oraz biologię tego wirusa. W przypadku wystąpienia choroby jej przebieg jest bardzo szybki i świnie nie przeżywają dłużej niż 12 dni. Wskazał na ogromne znaczenie bioasekuracji i konieczność jej przestrzegania z naciskiem na gospodarstwa do 50 ha, bo zgodnie z badaniami w nich stwierdzono 70% ognisk, które zanotowano w Polsce.
Uczestnicy zostali poinformowani o zasadach tworzenia obszarów objętych restrykcjami i okresach ich funkcjonowania, zasadach przemieszczania świń, działaniach podczas zwalczania ogniska i przykładowych problemach bioasekuracji.
Materiały pokonferencyjne mają być dostępne na stronach internetowych Związku Polskie Mięso: Związek Polskie Mięso (polskie-mieso.pl).
Opracowanie: Paweł Dopierała
(kontakt: wirleszno@wir.org.pl)
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/