W dniu 25 października 2013 roku w Sali Senackiej Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie odbyła się Konferencja pt. "Przemysł spożywczy – otoczenie rynkowe, inwestycje, ekspansja zagraniczna", zorganizowana wspólnie przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie, Zakład Ekonomiki Przemysłu Spożywczego oraz Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Katedrę Strategii Zarządzania i Rozwoju Organizacji i Katedrę Zarządzania Jakością.
Konferencja poświęcona była w szczególności uwarunkowaniom rozwoju sektora żywnościowego w Polsce oraz potencjałowi rozwoju i międzynarodowej konkurencyjności polskiego przemysłu spożywczego.
Program Konferencji IERiGŻ-PIB i UEK
pt. "Przemysł spożywczy – otoczenie rynkowe, inwestycje, ekspansja zagraniczna"
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Sala Senacka, 25 października 2013 roku
Gmach Główny UEK, ul. Rakowicka 27, Kraków
10.00 Przywitanie przez Prorektora UEK, prof. dr. hab. Aleksego Pocztowskiego
10.15 Przywitanie przez Dyrektora IERiGŻ-PIB, prof. dr. hab. Andrzeja Kowalskiego
Sesja I prowadzący – prof. dr hab. Włodzimierz Rembisz
10.30 Globalne uwarunkowania rozwoju polskiego sektora żywnościowego – prof. dr hab. Andrzej Kowalski
10.50 Ewolucja łańcucha żywnościowego – prof. IERiGŻ-PIB dr hab. Piotr Chechelski
11.10 Wsparcie publiczne polskiego sektora żywnościowego – dr Marek Wigier
11.30 Unijna polityka wsparcia sektora żywnościowego po 2013 roku
– prof. IERiGŻ-PIB dr hab. Renata Grochowska
11.50 Strefa wolnego handlu UE-USA – potencjalny wpływ na polski handel produktami rolno-spożywczymi – dr Janusz Rowiński
12.10 Dyskusja
12.40-13.00 przerwa na kawę
Sesja II prowadzący – prof. dr hab. Roman Urban
13.00 Systemy zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności oraz stopień wdrożenia ich w przemyśle spożywczym – prof. dr hab. Tadeusz Sikora, dr Grażyna Morkis
13.20 Innowacje otwarte w polskim przemyśle spożywczym
– prof. UWM dr hab. Małgorzata Juchniewicz
13.40 Polski przemysł cukrowniczy – przykład branży silnie regulowanej o strukturze oligopolistycznej – dr inż. Piotr Szajner, mgr Agnieszka Judzińska
14.00 Zagrożenie upadłością w przedsiębiorstwach polskiego przemysłu spożywczego – w aspekcie aktualnej sytuacji rynkowej – prof. UEK dr hab. Krzysztof Firlej, mgr Aleksandra Bargieł, mgr Marcin Szymański
14.20 Dyskusja
14.50-15.50 Obiad
Sesja III prowadzący – prof. UEK dr hab. Krzysztof Firlej
15.50 Miejsce polskiego przemysłu spożywczego w Unii Europejskiej
– dr inż. Robert Mroczek, mgr Małgorzata Bułkowska, mgr Mirosława Tereszczuk
16.10 Znaczenie wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi w handlu zagranicznym Polski ogółem – dr Iwona Szczepaniak
16.30 Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w przemyśle spożywczym – inwestycje zagraniczne w Polsce i inwestycje polskie za granicą – dr Łukasz Ambroziak
16.50 Dyskusja
17.20 Zakończenie Konferencji – prof. dr hab. Andrzej Kowalski
Źródło
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
http://www.ierigz.waw.pl/