W dniach 12 – 13 października 2017 r. w Olsztynie odbyła się konferencja „Kierunek Rozwój”, której uczestnikami byli członkowie grup formalnych i nieformalnych działających na obszarach wiejskich województw: warmińsko-mazurskiego, podlaskiego, pomorskiego i mazowieckiego.
W ramach panelu „Wieś – Moje miejsce do życia i rozwoju zawodowego” każda z grup zaprezentowała swoją działalność oraz podzieliła się doświadczeniami oraz dobrymi praktykami. Podczas wykładów uczestnicy poznali możliwości i źródła finansowania działań na obszarach wiejskich, w tym wykorzystanie środków z PROW 2014-2020 i KSOW na rozwój obszarów wiejskich, dowiedzieli się jak napisać dobry wniosek o przyznanie dotacji oraz w jaki sposób wykorzystać małe przetwórstwo lokalne i krótkie łańcuchy dostaw, aby nastąpił rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich.
Ważnym elementem konferencji były warsztaty rozwoju osobistego, podczas których uczestnicy dowiedzieli się jak prowadzić spotkania, w jaki sposób radzić sobie ze stresem, jak wzmocnić poczucie własnej wartości, a także co zrobić, żeby chciało się chcieć…
Podczas konferencji nastąpiła ocena przetworów zgłoszonych do konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle” oraz wręczenie nagród laureatom. Konkurs przeprowadzony został w czterech kategoriach:
– Domowe przetwory z owoców (w tym jagody, borówki, jeżyny, żurawiny itp.) – komisja dokonała oceny 16 produktów i wyłoniła następujących zwycięzców:
I miejsce – Rajskie jabłuszka w zalewie – Koło Gospodyń Wiejskich Naprom,
II miejsce – Gruszka w kompocie z Wichrowego wzgórza – „Wichrowe wzgórze”,
III miejsce – Konfitura malinowo – jabłkowa – Stryjenki,
– Domowe przetwory z warzyw (w tym grzyby leśne) – oceniono 19 produktów:
I miejsce – Marchewka na słodko – Koło Gospodyń Naprom
II miejsce – Dżem z papryki – Stowarzyszenie „Wrzosowisko”
III miejsce – Sok z kiszonego buraka – Stryjenki
Wyróżnienia – Topinambur kiszony po kociewsku – Koło Gospodyń Wiejskich Zblewo
– Sałatka z fasoli – Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Ciemnoszyje
– Domowe przetwory mięsne i rybne – oceniono 15 produktów:
I miejsce – Wieprzowina w sosie własnym – Stryjenki,
II miejsce – Zblewski karaś pieczony na masełku – Koło Gospodyń Wiejskich Zblewo,
III miejsce – Pasztet z królika w słoiku – Koło Gospodyń Wiejskich Wola Zambrowska,
– Nalewki – oceniono 16 produktów:
I miejsce – Woleńska nasercówka – Koło Gospodyń Wiejskich Wola Zambrowska,
II miejsce – Nalewka z bzu czarnego „Samo zdrowie” – Koło Gospodyń Wiejskich Brzózki Tatary,
III miejsce – Pigwówka – Stowarzyszenie „Sami Swoi Jędrychowo”,
Wyróżnienia – Nalewka z czeremchy – Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym,
– Nalewka Heli – Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Ciemnoszyje.
Konferencja została zorganizowana przez Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą w partnerstwie z Mazowiecką Izbą Rolniczą, Podlaską Izbą Rolniczą oraz Pomorską Izbą Rolniczą.
Operacja „Kierunek Rozwój” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.
Źródło
Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza
http://www.wmirol.org.pl