7 maja 2014 r. sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpatrywała odpowiedź Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na dezyderat w sprawie dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych, w szczególności pozostałości węglowodorów aromatycznych w żywności wędzonej w sposób tradycyjny. Podsekretarz stanu w MRiRW Tadeusz Nalewajk poinformował, uzupełniając informacje zawarte w odpowiedzi resortu, że podjęto intensywne starania w Komisji Europejskiej o uzyskanie derogacji dla produktów tradycyjnych wpisanych na listę prowadzoną przez ministra rolnictwa. W najbliższym czasie rozpoczną się szkolenia dotyczące procesu wędzenia mięsa i produktów mięsnych zgodnie z obowiązującymi normami UE. Mogą w nich wziąć udział wszystkie zainteresowane podmioty. Materiały do pobrania: dezyderat 22 Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi odpowiedź MRiRW na dezyderat 22 Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi