Opracowanie kodeksu postępowania dotyczącego odpowiedzialnego prowadzenia działalności gospodarczej i praktyk marketingowych to inicjatywa Komisji Europejskiej, która ma być jednym z pierwszych rezultatów realizacji Strategii "Od pola do stołu", przyjętej w Unii Europejskiej w 2020 roku.
Kodeks będzie określał dobrowolne działania, które będą mogły zadeklarować podmioty funkcjonujące "między polem a stołem", takie jak przetwórcy żywności, operatorzy usług gastronomicznych, detaliści i dystrybutorzy. Kodeks postępowania ma być ważnym narzędziem umożliwiającym podmiotom prywatnym podjęcie działań wspierających przejście na zrównoważony system żywnościowy. Ma on uwzględniać różne aspekty, w tym potrzebę odbudowy i wzmocnienie odporności - w kontekście kryzysu spowodowanego COVID19 - oraz inne wyzwania gospodarcze, środowiskowe i społeczne.
Podmioty będą mogły dobrowolnie zadeklarować podjęcie pewnych działań w celu poprawy ich realnego wpływu na zrównoważony rozwój, w ramach własnej działalności lub współpracy z innymi podmiotami z branży oraz innymi interesariuszami systemu żywnościowego (takimi jak rolnicy i konsumenci).
Kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk biznesowych i marketingowych ma być gotowy do zatwierdzenia przez zainteresowane strony już w czerwcu 2021 r.
Proces opracowywania kodeksu rozpoczął się oficjalnie w grudniu 2020 r. Na stronie internetowej Komisji Europejskiej można zapoznać się ze szczegółami dotyczącymi inicjatywy oraz dodatkowymi materiałami informacyjnymi.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars