1 marca 2020 r. rozpoczęła się realizacja przez KOWR projektu PROM - „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”.
KOWR w ramach fazy przygotowania wyników badań do zastosowania w praktyce jest odpowiedzialny za opracowanie „Krajowej strategii ograniczania strat i marnotrawstwa żywności”, w której zostaną określone kierunki rozwoju oraz opracowany plan przeciwdziałania stratom i marnotrawstwu żywności.
KOWR na podstawie wyników badań uzyskanych w ramach fazy badawczej projektu, będzie odpowiedzialny m.in. za określenie stanu obecnego, ocenę skuteczności działań w kraju, analizę działań podejmowanych przez wybrane kraje UE, przeprowadzenie analizy SWOT oraz identyfikację podmiotów zaangażowanych i odpowiedzialnych w proces marnotrawienia żywności oraz określenie działań na przyszłość.
Rolą KOWR w ramach Strategii będzie również wskazanie priorytetów oraz kierunków interwencji zmierzających do ograniczania marnotrawstwa żywności w kraju, w tym rozwiązań legislacyjnych i samoregulujących.
Czas realizacji Strategii przez KOWR to 18 m-cy, tj. od 01.03.2020 r. do 31.08.2021 r.
„Krajowa strategia ograniczania strat i marnotrawstwa żywności”, jest jednym z zadań projektu PROM, który jest realizowany w ramach programu GOSPOSTRATEG na podstawie umowy o wykonanie i finansowanie projektu zawartej z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju przez konsorcjum w składzie:
- Federacja Polskich Banków Żywności (lider),
- Instytut Ochrony Środowiska – PIB,
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
- Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa,
- Polskie Towarzystwo Technologów Żywności.
Celem projektu PROM jest wzmocnienie instytucji publicznych w zakresie zarządzania polityką publiczną dotyczącą ograniczania strat i marnotrawstwa żywności, jak również opracowanie planu przeciwdziałania stratom i marnotrawstwu żywności.
Projekt składa się z 8 zadań:
- Oszacowanie strat i marnotrawstwa żywności oraz opracowanie systemu ich monitorowania;
- Bezpieczeństwo żywnościowe a bezpieczeństwo żywności – partycypacja społeczna;
- Zarządzanie ryzykiem strat i marnotrawstwa żywności;
- Opracowanie założeń monitoringu żywności przekazywanej na cele charytatywne oraz giełdy darowizn żywności;
- Strategia racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności;
- Kampania społeczna „Nie marnuj jedzenia”;
- Ratowanie żywności przed zmarnowaniem;
- Procedura przekazywania żywności na cele społeczne – pilotaż.
Więcej informacji o projekcie jest dostępnych na stronie: https://projektprom.pl/
Źródło Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa http://www.kowr.gov.pl