Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, promując polską żywność, już po raz czwarty zorganizował polskie stoisko narodowe podczas targów Food Taipei 2019 - jednych z największych wschodnioazjatyckich targów spożywczych. Wydarzenie miało miejsce w Tajpej na Tajwanie w dniach 19-22 czerwca br.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wziął udział w targach Food Taipei 2019, odbywających się w dniach 19 - 22 czerwca 2019 r. w Tajpej na Tajwanie. W tym roku polskie stoisko narodowe promujące polskie specjalności żywnościowe pod hasłem Poland Tastes Good zgromadziło producentów polskiej żywności oferujących m.in.: słodycze, mleko i produkty mleczne, batony owocowo-orzechowe, przekąski w czekoladzie, musli, napoje: wodę, soki, napoje energetyczne, makarony, a także owoce i produkty owocowe.
We wszystkie dni targów na polskim stoisku odbywały się pokazy kulinarne połączone z degustacją tradycyjnych polskich potraw i przekąsek, które miały za zadanie przybliżyć gościom targów tradycję i kulturę kulinarną Polski.
Przy okazji udziału w targach, w dniu 18 czerwca 2019 r. KOWR zorganizował, we współpracy z Biurem Polskim w Taipei, misję handlową dla polskich przedsiębiorców. Dzięki wsparciu ze strony Pana Macieja Gacy - Dyrektora Generalnego BP w Taipei, polskie firmy w ramach misji miały okazję spotkać się z kluczowymi partnerami handlowymi działającymi na Tajwanie. W spotkaniach B2B z polskimi przedsiębiorcami uczestniczyli przedstawiciele takich firm jak: Imei Foods Co. Ltd., RT-MART International Ltd., Shin Kong Mitsukoshi, Kash & Co. Ltd., Macroscopic Inc., IUT INT’L TRADE CO. Ltd., UrMart, Watercom Enterprise Ltd., Peng Hsuan Co. Ltd.
Ponadto, podczas briefingu w siedzibie Biura Polskiego w Taipei, przedsiębiorcom uczestniczącym w misji handlowej przybliżone zostały warunki wprowadzenia polskich produktów na rynek tajwański.