Wielkopolska Izba Rolnicza ogłasza „Konkurs kulinarny na najlepszą potrawę wigilijną”. Czas Świąt Bożego Narodzenia w tradycyjnej wielkopolskiej kuchni jest niezwykle bogaty w smaki i zwyczaje. Organizując konkurs mamy nadzieję na odświeżenie i przybliżenie tych tradycji. Konkurs opierać się będzie na przygotowaniu dokumentacji fotograficznej z procesu przygotowania potrawy, jej przepisu oraz opisie nawiązania do bożonarodzeniowych tradycji kulinarnych regionu. Ważne, aby potrawa była regionalna, zwyczajowo przygotowywana w okresie bożonarodzeniowym. Powinna być przyrządzona w sposób tradycyjny, z wykorzystaniem lokalnych produktów. Istotą konkursu jest dotarcie do oryginalnych przepisów, stanowiących przykład naszego dziedzictwa kulinarnego. Przesłany przez uczestników materiał zostanie oceniony przez Kapitułę Konkursu i na tej podstawie przyznana zastanie nagroda oraz wyróżnienia.
Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń prowadzących działalność na terenach wiejskich województwa wielkopolskiego. Organizatorem konkursu jest Wielkopolska Izba Rolnicza, a partnerem Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW”, natomiast patronat medialny nad konkursem objęła Redakcja „Siewcy Wielkopolskiego”.
Konkurs będzie trwał od 02.12.2024 r. do 31.12.2024 r. Rozstrzygniecie konkursu odbędzie się do 10 stycznia 2025 r., za pośrednictwem strony internetowej Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Wręczenie nagród nastąpi po indywidualnym uzgodnieniu z laureatem. Każdy z uczestników otrzyma pamiątkowy dyplom.
Laureat konkursu otrzyma nagrodę w postaci praktycznego zestawu pierwszej pomocy.
Zgłoszenia należy przesyłać wyłącznie drogą elektroniczną na adres e-mail biura powiatowego Wielkopolskiej Izby Rolniczej zgodnie z właściwością miejscową danego Koła Gospodyń Wiejskich lub Stowarzyszenia.
Nadesłane materiały zostaną po rozstrzygnięciu konkursu zamieszczone na stronie internetowej Wielkopolskiej Izby Rolniczej oraz w mediach społecznościowych i posłużą do promocji wielkopolskich tradycji kulinarnych.
Zachęcamy Państwa do udziału w konkursie oraz sięgania do lokalnych tradycji kulinarnych.
Zobacz również:
Opracowanie:
Biuro WIR
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/