Poprzez jedzenie łączą się narody – powiedziała niemiecka minister żywności i rolnictwa Ilse Aigner witając się na polskim, narodowym stoisku z ministrem Stanisławem Kalembą. Polski minister, podkreślił, że w zakresie produktów rolno – spożywczych już od wielu lat Republika Federalna Niemiec jest głównym naszym partnerem handlowym.
W ubiegłym roku sprzedaż artykułów rolno-spożywczych do Niemiec przekroczyła 3 mld EUR. Największym zainteresowaniem niemieckich konsumentów cieszą się wysokiej jakości, polskie produkty drobiowe i mleczarskie, ryby wędzone, soki i przetwory owocowe, a także wyroby piekarnicze i cukiernicze – podkreślił minister Kalemba częstując swojego gościa tradycyjnymi, wysokiej jakości, przysmakami z Polski.
Tu, gdzie jest dobra żywność tam targowi goście dobrze się czują – stwierdziła niemiecka minister.
W tym roku odbywa się 78. edycja berlińskiego Zielonego Tygodnia. Targowa oferta skierowana jest zarówno do zawodowców jak i amatorów. Producenci z ponad 50. krajów, prezentują swoje produkty, przede wszystkim wysokiej jakości żywność regionalną.
Minister Stanisław Kalemba stwierdził, że targi te, to nie tylko miejsce promocji i nawiązywania kontaktów handlowych. Są one także ważnym miejscem dyskusji o przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej. Stanowią okazję do spotkań bilateralnych i wielostronnych, które dotyczą zarówno szczegółowych kwestii związanych z rolnictwem, jak i strategicznych kierunków polityki rolnej - podkreślił szef resortu.
I właśnie przyszłość WPR była głównym motywem dzisiejszych spotkań bilateralnych ministra Kalemby. Podczas rozmów z ministrem rozwoju obszarów wiejskich Republiki Węgierskiej Sándorem Fazekasem mówiono o budżecie na WPR. Wspólnie stwierdzono, że nie może być on mniejszy, niż dotychczas. Inaczej cele WPR nie będą mogły być realizowane. Polski minister podkreślił konieczność wyrównania, do średniej unijnej, wysokości płatności bezpośrednich. Stanowisko to uzyskało poparcie ministra Fazekasa. Dla obu krajów ważny jest też rozwój obszarów wiejskich.
Wiceminister polityki rolnej i gospodarki żywnościowej Ukrainy Ołeksandr Wasyliowycz Seń był dziś także gościem ministra Kalemby na stoisku ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi. Rozmawiano o współpracy w zakresie hodowli i ochrony roślin oraz dostępie polskich produktów do ukraińskiego rynku. Poruszono także sprawę dążeń tego kraju do zawarcia umowy stowarzyszeniowej z Unia Europejską. Minister Kalemba powiedział, że mając doświadczenia w zakresie integracji z UE możemy podzielić się nimi i wesprzeć dążenia Ukrainy.
Rozmowy z ministrem rolnictwa Litwy Vigilijusem Jukną dotyczyły także unijnego budżetu. Podkreślano konieczność utrzymania jego wysokości oraz potrzebę silnego wsparcia rozwoju produkcji zwierzęcej w ramach II filara WPR. Litwa również podziela pogląd dotyczący dążenia do osiągniecia średniej unijnej w zakresie wysokości płatności bezpośrednich.
W tym roku Krajem Partnerskim targów jest Holandia, która występuje pod hasłem „Qualitat wachst in Holland” (Jakość rośnie w Holandii). Minister rolnictwa tego kraju Sharon Dijksma odwiedziła dziś polskie stoisko, gdzie wymieniła z ministrem Kalembą poglądy na temat współpracy w zakresie nauki i doradztwa. Warto uczyć się wzajemnie i wymieniać doświadczeniami – powiedział polski minister i zapewnił o współpracy w zakresie produkcji jabłek.
Minister Kalemba spotkał się dziś także z przedstawicielami regionów, które mają swoje stoiska na targach. Dziękuję, że tu jesteście i tak pięknie prezentujecie naszą żywność. Obecność tu jest ważna i pomaga nie tylko w promocji naszej wspaniałej żywności, ale i regionów - powiedział minister.
Grüne Woche to także ponad 300 imprez towarzyszących: sympozjów, prelekcji, seminariów. Jedną z nich jest przygotowywane przez polską Organizację Producentów Ryb Jesiotrowatych, seminarium pt. „Innowacje szansą na zrównoważone rybactwo”. Ta dwudniowa i impreza odbywa się pod honorowym patronatem ministra Stanisława Kalemby. Restytucja jesiotra, innowacyjne kierunki i osiągnięcia badań prowadzonych przez Morski Instytut Rybacki - PIB, alternatywne techniki rybackie w Morzu Bałtyckim, a także rozwiązania przyjęte przez Instytucje Zarządzające państw członkowskich dla wspierania projektów innowacyjnych to tylko niektóre z tematów omawianych podczas seminarium – powiedział podczas dzisiejszej konferencji prasowej sekretarz stanu Kazimierz Plocke. Wiceminister dodał, że mamy duże szanse, aby zadowolić konsumentów poprzez dostarczenie na stół dobrej polskiej ryby – jesiotra.
W tym roku hitem na polskim stoisku okazał się polski kawior, z polskiego jesiotra. Aby odbudować populację tej ryby, żyjącej w naturalnych warunkach morza bałtyckiego, najważniejsze będzie wdrożenie innowacyjnego programu badań naukowych realizowanego we współpracy polsko – niemieckiej – powiedział wiceminister Plocke.
Mało kto wie, że Polska jest producentem kawioru. Rocznie produkujemy około kilkuset ton tego specjału. Natomiast produkcja jesiotra w Polsce sięga około 400 ton rocznie. W 2004 roku, przed wstąpieniem do Unii Europejskiej, był to zanikający gatunek. Jesiotr łączy we wspólnych działaniach walki o jego restytucję Polskę, Niemcy i Litwę – podkreślił wiceminister.
Polskie Stoisko Narodowe znajduje się w hali 11.2. Jest tu stoisko Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także 12. stoisk wojewódzkich. W tym roku na targach swoje produkty prezentuje 100 polskich firm, w tym: 5. producentów ryb i produktów z ryb, 20. warzyw, owoców i przetworów owocowo – warzywnych, 2. sosów i majonezów, 8. alkoholi, 13. mięsa i wędlin, 11. miodów i produktów z miodu, 14. pieczywa, ciast i makaronów, 3. słodyczy, 3. oleju, 1. kawy i herbaty oraz 20 mleczarni.
Tradycyjnie już polskie wystąpienie odbywa się pod hasłem „Polska SCHMECKT !” (Polska smakuje !). W tym roku główny nacisk położony jest na promocję produktów regionalnych.
Na ministerialnym stoisku prezentowane są wyroby wyróżnione znakiem Programu Poznaj Dobrą Żywność. Swoje produkty prezentują tu firmy: DEGA, OSM Skierniewice, FANEX, VINKON, LAZUR, ORZECH, Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA, Makarony Polskie, OSM Czarnków, DANMIS, Firma Bracia URBANEK, OSM Koło, Browar AMBER, MIK Irena Jańczukowicz-Kosewska, STARCO, OSM Łowicz, OSM Garwolin, OSM TOP TOMYŚL, OSM Grodzisk Mazowiecki, Mościbrody, WSP Społem, Euro Trade, WIPASZ MAXTOP, Miody Mazurskie, Jacek Podgórniak, ZPC Chylat.
Targowi goście zachwyceni są także smakiem prezentowanych na polskich stoiskach produktów tradycyjnych - unikatowych, regionalnych wyrobów wytwarzanych od lat według oryginalnych receptur. Są wśród nich: wyroby piekarnicze, przetwory ekologiczne, wędliny, soki ze świeżych warzyw i owoców, miody, majonezy, sosy, sałatki, ryby, różnego rodzaju sery twarogowe, pleśniowe i wędzone, jogurty, a także wina i inne napoje alkoholowe.
Dużym zainteresowaniem cieszą się nie tylko degustacje i pokazy kulinarne, ale także pokazy układania kwiatów i organizowane tu prezentacje rękodzieła i kultury ludowej.
Galeria zdjęć: