Podsekretarz stanu Krzysztof Ciecióra wziął udział w uroczystym otwarciu Międzynarodowych Targów Rybnych i Spożywczych POLFISH w Gdańsku oraz w debacie społecznej „Od łowiska do półmiska. Jak poprawić wskaźnik spożycia ryb w Polsce?”.
Wiceminister Ciecióra w swoim wystąpieniu podkreślił wagę i potrzebę zintensyfikowania działań zwiększających świadomość konsumenta oraz podkreślił walory ryb jako żywności prozdrowotnej.
Propozycje działań
Zdaniem wiceministra, aby zwiększyć spożycie ryb w Polsce, należy położyć szczególny nacisk na działania promocyjne i edukację dzieci i młodzieży w szkołach.
Biorąc pod uwagę zasobność portfela Polaków, trzeba promować także ryby tańsze i dać konsumentowi większą możliwość wyboru.
Bezpieczeństwo i zdrowie przede wszystkim
Podsekretarz stanu zwrócił uwagę na konieczność zapewnienia konsumentom pełnej informacji o produkcie poprzez możliwość śledzenia i odtwarzania procesów produkcji, przetwarzania i dystrybuowania ryb.
- Identyfikowalność produktu oznacza nie tylko możliwość dokonania świadomego wyboru przez konsumenta, lecz także zapewnia, że produkt ten jest zdrowy i bezpieczny – podkreślił wiceminister Ciecióra.
Wsparcie MRiRW dla przetwórstwa
Wiceminister Krzysztof Ciecióra poinformował także uczestników debaty o podjętych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi działaniach w celu złagodzenia skutków agresji wojskowej Rosji wobec Ukrainy. Działanie to będzie realizowanie poprzez rekompensatę utraconych przychodów i korzyści w okresie od 24 lutego do końca grudnia 2022 r. Dopłaty przeznaczone będą dla mikro-, małych średnich i dużych przedsiębiorstw Szacowana wysokość alokacji przeznaczona na wsparcie branży przetwórczej wyniesie ok. 105 mln zł.
Zdjęcia (2)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/