Przemiał zbóż z uwzględnieniem dobrej praktyki produkcyjnej był tematem dwóch demonstracji jakie odbyły się w sierpniu w Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa CDR w Radomiu. Uczestniczyli w nich rolnicy z województwa lubelskiego zainteresowani rozpoczęciem działalności w zakresie przetwórstwa zbóż. W trakcie prowadzonych zajęć zapoznano ich z metodami oceny jakości surowca do przetwórstwa, omówiono występowanie zanieczyszczeń i szkodników zbożowo-magazynowych. Ziarno pszenicy i żyta będące przedmiotem obrotu handlowego powinno być zdrowe, czyste, dojrzałe, dobrze wykształcone, bez zapachów obcych lub wskazujących na jego zepsucie. Powinno być również wolne od jakichkolwiek żywych owadów i roztoczy oraz musi spełniać wymagania odnośnie dopuszczalnych maksymalnych poziomów mykotoksyn i metali szkodliwych dla zdrowia człowieka.
Po części teoretycznej uczestnicy obserwowali cały proces produkcji niskowyciągowej i całoziarnowej mąki orkiszowej oraz całoziarnowej mąki żytniej. Zdobyli także podstawową wiedzę w zakresie zapewnienia wysokiej jakości produktów zbożowych.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/