Oferty i wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania masła, odtłuszczonego mleka w proszku i serów odnoszą się do produktów, które zostały w całości wprowadzone do składu, chyba że inaczej określono w rozporządzeniu otwierającym procedurę przetargową lub w rozporządzeniu ustalającym z góry stawki dopłat.
Sery z ChNP / ChOG
Dopłaty do prywatnego przechowywania przyznaje się tylko do sera korzystającego z chronionej nazwy pochodzenia lub chronionego oznaczenia geograficznego, które w dniu, gdy umowa składu rozpoczyna ma minimalny wiek odpowiedni do okresu dojrzewania określonym w specyfikacji produktu, o której mowa w Artykuł 7 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 do tego sera, który to będzie sprzedawany po składowaniu w ramach umowy, powiększonej o okres dojrzewania, po zakończeniu tego okresu, który przyczynia się do wzrostu wartości sera.
W przypadku, gdy okres dojrzewania nie jest określony w specyfikacji produktu, o której mowa w art 7 rozporządzenia ( UE) nr 1151/2012, ser powinien mieć w dniu, gdy umowa składu się zaczyna minimalny wiek odpowiedni do okresu dojrzewania, który przyczynia się do zwiększenia wartości sera.
Ponadto, ser musi spełniać następujące wymagania:
- każda partia waży co najmniej dwie tony;
- jest trwały, ze wskazaniem, które może być kodowane zakładu, w którym został wyprodukowany i daty produkcji;
- nosi datę wprowadzenia do składowania;
- jest przechowywany jako cały ser w państwie członkowskim, w którym ser jest wyprodukowany w którym kwalifikuje się aby nosić chronioną nazwę pochodzenia lub chronione oznaczenie geograficzne na mocy rozporządzenia ( UE) nr 1151/2012 ;
- nie jest przedmiotem wcześniejszego zamówienia przechowywania.
Państwa członkowskie mogą odstąpić od obowiązku wskazania daty wejścia do sklepu na serze pod warunkiem, że właściciel składu zobowiąże się do prowadzenia rejestru, w którym dane szczegółowe, o których mowa w akapicie pierwszym, są wprowadzane w dniu wejścia artykułu do sklepu.
Masło
Dopłaty do prywatnego przechowywania przyznaje się tylko do :
- masła produkowanego ze śmietanki uzyskanej bezpośrednio i wyłącznie z mleka krowiego , o minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego w masie wynoszącej 80 %, maksymalnej zawartości w mleku suchej masy beztłuszczowej w masie wynoszącej 2% i maksymalnej zawartości wody w masie , o 16% ,
- wyprodukowane w okresie 60 dni poprzedzających dzień złożenia wniosku lub dzień złożenia oferty.
Na opakowaniu masła są widoczne co najmniej następujące dane , które mogą być zakodowane , w stosownych przypadkach:
- numer identyfikujący zakład oraz państwo członkowskie produkcji;
- data produkcji;
- data wprowadzenia do składowania;
- numer partii;
- waga netto.
Państwa członkowskie mogą odstąpić od obowiązku wskazania daty wejścia do sklepu na opakowaniu pod warunkiem, że właściciel składu zobowiąże się do prowadzenia rejestru, w którym dane szczegółowe, o których mowa w akapicie pierwszym, są wprowadzane w dniu wejścia artykułu do sklepu.
Odtłuszczone mleko w proszku
Dopłaty do prywatnego przechowywania przyznaje się tylko w odniesieniu do odtłuszczonego mleka w proszku z mleka krowiego:
- które zawiera nie więcej niż 1,5 % tłuszczu i 5% wody, o zawartości białka w odtłuszczonej suchej masie co najmniej 34 % ;
- które zostały wyprodukowane w okresie 60 dni poprzedzających dzień złożenia wniosku lub dzień złożenia oferty;
- które są przechowywane w torbach o zawartości netto 25 kg lub w „dużych workach” ważących nie więcej niż 1 500 kg, zawierające co najmniej następujące dane, które mogą być zakodowane, w stosownych przypadkach:
- numer identyfikujący zakład oraz państwo członkowskie produkcji;
- data produkcji;
- data wprowadzenia do składowania;
- numer partii;
- waga netto.
Państwa członkowskie mogą odstąpić od obowiązku wskazania daty wejścia do sklepu na opakowania pod warunkiem, że właściciel składu zobowiąże się do prowadzenia rejestru, w którym dane szczegółowe, o których mowa w akapicie pierwszym, są wprowadzane w dniu wejścia artykułu do sklepu.
Załącznik II
Masło musi być wyprodukowane ze śmietanki uzyskanej bezpośrednio i wyłącznie z mleka krowiego wyprodukowanego w Unii. Odtłuszczone mleko w proszku musi być wykonane z mleka krowiego, wyprodukowanego w Unii.
Zgodność z pierwszym akapitem mogą zostać potwierdzone przez dowód, że masło i odtłuszczone mleko w proszku zostało wyprodukowane w przedsiębiorstwie zatwierdzonym zgodnie z pkt 1 (a), (b) i (c) w części III załącznika IV do rozporządzenia Komisji (UE ) nr 1272/2009, które podlega kontroli weryfikujących ten wymóg, lub przez inny odpowiedni dowód potwierdzający zgodność.
Redaktor: Katarzyna Kuznowicz
Źródło
Krajowa Rada Izb Rolniczych
http://krir.pl