Lubuski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wlkp. przypomina o konieczności rejestracji gospodarstw rolnych zajmujących się produkcją pierwotną.
Niespełnienie tego obowiązku przez podmioty działające na rynku spożywczym i prowadzące produkcję pierwotną skutkuje karami pieniężnymi. Obowiązek ten wynika
z art. 61, art. 63 ust. 3 oraz art. 64 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010r. nr136
poz 914 ze zm.).
Ponadto w ostatnim czasie odnotowano znaczny wzrost powiadomień zgłaszanych do systemu RASFF ( System Wczesnego Ostrzegania
o Niebezpiecznej Żywności i Paszach), w związku z zakażeniami owoców pochodzącymi z Polski patogennymi wirusami przenoszonymi przez żywność. Dlatego apelujemy o zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności na etapie produkcji pierwotnej, będące obowiązkiem producenta. Jednocześnie przypominamy, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą nadzór nad wytwarzaniem bezpiecznych produktów tej produkcji.
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/