W dniach 21-22 października 2013 br. w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu odbyło się szkolenie „Przetwórstwo mleka na poziomie gospodarstwa w ramach MLO, systemy produkcji surowców i mała przedsiębiorczość”.
Program szkolenia obejmował tematy (12 godzin wykładów) związane z wymogami dotyczącymi przygotowania surowca, technologią przetwarzania wybranych produktów, sprzedażą surowców i żywności przetworzonej z gospodarstwa, znakowania produktów żywnościowych, zagrożeniami w przetwórstwie żywności.
Drugim obszarem tematycznym były wymagania formalne i prawne prowadzenia działalności przetwórstwa surowców ekologicznych, możliwości pozyskania środków na wsparcie działalności przetwórczej oraz dystrybucji i promocji żywności. Ważnym zagadnieniem, które zostało przedstawione jest proces zatwierdzania i rejestracji działalności związanej z produkcją i wprowadzaniem produktów żywnościowych do obrotu w ramach działalności MLO. Przedstawiono również przykład rozwiązań technologicznych i zastosowania urządzeń w przetwórstwie mleka w ramach działalności MLO.
W ramach dwugodzinnych zajęć praktycznych uczestnicy zapoznali się z maszynami i urządzeniami do przetwórstwa mleka w zakładzie zatwierdzonym dla działalności MLO(Centrum Praktycznego Szkolenia w Oddziale Radom). W trakcie zajęć przeprowadzony został proces wytwarzania sera dojrzewającego z mleka pasteryzowanego. Prowadzący na bieżąco udzielał wskazówek i wyjaśnień dotyczących zagrożeń i rozwiązań technologicznych podczas wytwarzania tego produktu.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/