W dniach 28.09 – 2.10 odbywają się największe i najważniejsze polskie targi branży spożywczej Polagra Food. W Poznaniu spotkają się producenci, dystrybutorzy, sprzedawcy, handlowcy, technolodzy żywności, urzędnicy – wszyscy związani z branżą spożywczą.
Tegoroczne Międzynarodowe Targi Polagra Food zgromadziły prawie 1300 wystawców z 45 krajów.
W czasie trwania targów tradycyjnie już oprócz prezentacji stoisk poszczególnych producentów, odbywają się także pokazy kulinarne, degustacje, warsztaty i konferencje.
Jednym z wydarzeń towarzyszących Polagrze Food były Targi „Smaków Regionów” (27 – 30.09.) organizowane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wystawcami na tych targach były województwa, które na swoich stoiskach prezentowały żywność tradycyjną i regionalną. Podczas trwania „Smaków Regionów” odbył się XIV finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, w którym nagradzane są najlepsze regionalne i lokalne produkty żywnościowe, dania oraz potrawy. Laureatom konkursu „Perły 2014” wręczył Marek Sawicki, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W spotkaniach i konferencjach odbywających się na Polagrze Food wzięli udział także przedstawiciele kierownictwa IJHARS: Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor oraz Dorota Krzyżanowska, Zastępca Głównego Inspektora.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl