Następnie zapoczątkowano dyskusję w gronie ekspertów z różnych branż, teoretyków i praktyków oraz przedstawicieli instytucji związanych z rolnictwem, która dotyczyła zarówno tych czynników, które wzmacniają, jak i tych, które osłabiają konkurencyjność gospodarki żywnościowej. Debata służyła znalezieniu w przyszłości korzystnych rozwiązań instytucjonalnych i prawnych sprzyjających dalszemu rozwojowi tej ważnej branży.
Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz podkreślił, iż Izby Rolnicze odgrywają bardzo dużą rolę w zakresie promocji polskiej żywności, ponieważ pomagają rolnikom organizować się w grupy producenckie. Zapotrzebowanie na żywność na świecie będzie rosło, niestety ubywa powierzchni ziemi do uprawy rolnej. Mimo, że polski eksport żywności rośnie, wg statystyk GUS produkcja spadła o 4%. Dlatego należy postawić sobie pytanie co zrobić, aby Polska mogła być konkurencyjna na rynkach światowych wobec rosnącego zapotrzebowania na żywność za kilkanaście lat. W związku z tym, iż jesteśmy na początku nowej perspektywy WPR, Rząd RP powinien zadbać o to, by odpowiednio rozdzielić środki aby wzrosła jakość i ilość surowca na koniec obowiązywania nowej WPR. Należy rozdzielić pieniądze na II filar WPR czyli PROW 2014-2020 w taki sposób by inicjował postęp w rolnictwie i powodował wymierny efekt, a nie w celu, aby zapewniał elektorat polityczny – zakończył Prezes KRIR.
Redaktor: Justyna Kostecka
Źródło
Krajowa Rada Izb Rolniczych
http://krir.pl