18 listopada 2017 r. w Olsztynie odbył się finał XII edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”.
W tegorocznej edycji konkursu zaprezentowano ogółem 8 potraw oraz 19 produktów. Uczestnikami były osoby fizyczne, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.
Laureaci konkursu:
Produkty i przetwory mięsne:
– I miejsce – „Smarowidło zimowe z gęsi”, Anna Łuczak,
– II miejsce – „Pieczona kiełbasa podrobowa”, Teresa Wróblewska,
– III miejsce – „Staropolska szynka pieczona”, Danuta Bondarenko
Nagrodę Specjalną Zarządu Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej otrzymała Marzena Piekarska za „Pasztet z dzika”.
Potrawy mięsne
– I miejsce – „Warmińskie policzki wieprzowe w kwasie chlebowym z modrą kapustą z porzeczkami”, Ewelina Filipowicz, Izabela Kalwejt, Zespół Szkół Gastronomiczno – spożywczych w Olsztynie,
– II miejsce – „Forszmak”, Katarzyna Sikorska, Klaudia Sokołowska, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku,
– III miejsce – „Swojska kiełbasa pieczona w piwie serwowana z ćwikłą i chrzanem”, Karolina Bielecka, Łukasz Lewandowski, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
Zdobywcy I, II i III miejsca w tej kategorii otrzymali również nagrody specjalne ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego.
Organizatorami konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” byli: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Województwo Warmińsko-Mazurskie oraz Punkty Informacji Europejskiej Europe Direct w Olecku i Olsztynie.
Źródło
Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza
http://www.wmirol.org.pl