W dniach 16 i 17 grudnia 2022 roku w Regionalnym Centrum Sportowo-Widowiskowym "Podpromie" im. Jana Strzelczyka w Rzeszowie odbyły się jedne z największych w Polsce Targów poświęconych żywności ekologicznej.
Tegoroczne Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości – EKOGALA 2022 przyciągnęły w ciągu dwóch dni kilkanaście tysięcy ludzi. 120 wystawców z Polski, Ukrainy, Rumunii, Grecji, Słowacji prezentowało najlepsze produkty żywnościowe. Przeważali producenci produktów ekologicznych, nie mogło oczywiście zabraknąć skarbnicy polskiej tradycji kulinarnej, czyli Kół Gospodyń Wiejskich z Podkarpacia.
Zaproszenie Organizatorów przyjęła Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Małgorzata Gośniowska-Kola, która na stoisku OT KOWR Rzeszów uczestniczyła aktywnie w pokazie kulinarnym obok Dyrekcji Oddziału Terenowego. Dodatkowo na stoisku zorganizowano poczęstunek składający się z tradycyjnych podkarpackich potraw przygotowanych z wykorzystaniem produktów ekologicznych. Zakwas z czerwonego buraka, krokieciki i paszteciki, proziaki, tradycyjny serowiec z ucieraną różą, barszcz ukraiński, groch z kapustą, to tylko niektóre potrawy, które można było skosztować na stoisku KOWR.
Dziękujemy organizatorom Pokazu kulinarnego oraz degustacji Restauracji Klasycznej s.c. oraz opiekunom i uczniom Zespołu Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu za bardzo wysoki poziom w każdym aspekcie współpracy.
Zwiedzający oprócz licznych degustacji oraz możliwości zakupu wyśmienitych produktów mieli okazję obserwować zmagania uczestników XVI Europejskiego Konkursu Kulinarnego –gdzie uczniowie szkół gastronomicznych rywalizowali o miano najlepszego zespołu. Liczne prelekcje zarówno dla najmłodszych, jak i dla tych nieco starszych zapewniały bogate źródło wiedzy. Bardzo dużą popularnością cieszyły się prelekcje dotyczące pszczelarstwa oraz domowego serowarstwa.
OT Rzeszów