Nowy produkt firmy Suempol – dziki łosoś pacyficzny Chum, wędzony na zimno – posiada certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC. Od 15.01.2018 r. jest dostępny na terenie całej Polski w sklepach sieci Auchan i Leclerc.
Propozycja firmy Suempol to smaczny i zdrowy produkt, będący połączeniem wolno żyjącego dzikiego łososia chum, poławianego u wybrzeży Alaski, soli i naturalnego dymu bukowego. Produkt ten posiada certyfikat MSC, który oznacza, że łososie pochodzą ze stabilnych, dobrze zarządzanych łowisk. Gwarantuje też, że ryby pochodzą tylko z legalnych i pewnych źródeł oraz są prawidłowo oznakowane.
Działalność rodzinnego przedsiębiorstwa Suempol, założonego w 1989 roku w Bielsku Podlaskim przez Urszulę i Edwarda Siecińskich, charakteryzuje przekonanie, że to co naturalne smakuje najlepiej. Dlatego łosoś dziki Chum wędzony na zimno, plastrowany, 100g, podobnie do większości produktów firmy Suempol, nie zawiera sztucznych konserwantów czy wzmacniaczy smaku.
To propozycja dla konsumentów, którzy cenią zdrowie swoje i swoich bliskich, a także chcą wspierać zrównoważone rybołówstwo, aby morza i oceany pozostały źródłem ryb i owoców także dla przyszłych pokoleń.
Suempol już od ponad 10 lat wspiera przyjazne środowisku praktyki rybackie. Znak MSC, który znajdziemy na wybranych produktach Suempol, oznacza, że ryby pochodzą ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, co potwierdza dbałość firmy o surowiec najwyższej jakości.
„MSC jest międzynarodową organizacją pozarządową, która istnieje już ponad 20 lat, a w ostatnich latach program certyfikacji produktów rybnych w Polsce rozwija się bardzo intensywnie. Dzięki takim firmom jak Suempol i decyzjom o użyciu niebieskiego znakuMSC na produktach, możemy wspólnie pomagać polskim konsumentom dokonywać słusznych wyborów, które pozwalają zachować zdrowe i tętniące życiem morza i oceany dla nas oraz dla przyszłych pokoleń” – podkreśla Anna Dębicka, koordynator programu MSC w Polsce.
Więcej informacji na temat certyfikatu MSC można znaleźć na stronie 20.msc.org/pl
O MSC
MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchach dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie.
Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia.
Już ponad 300 grup rybackich z ponad 35 krajów świata posiada certyfikat MSC, a prawie 80 kolejnych przechodzi obecnie proces certyfikacji. Programem objętych jest już 12% światowych połowów. Dzięki temu na całym świecie dostępnych jest już ponad 25 000 produktów w 100 krajach na całym świecie. W Polsce dostępnych jest już ponad 500 produktów, które można znaleźć w pierwszej w Polsce wyszukiwarce ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów.
Dowiedz się więcej:
20.msc.org/pl